Hoppa till huvudinnehållet

Stoppa blödningen och rädda liv – utbildning på Södersjukhuset

övning man med munskydd trycker med  båda händerna på benet på docka
Stoppa blödningen är en utbildning som ska fungera som HLR-utbildningen. Det vill säga utbildningen ska nå ut till allmänheten för att de ska lära sig att göra en livräddande insats vid en omfattande blödning. Nu erbjuds Stoppa blödningen på Södersjukhuset.

Vid en livshotande blödning är det ont om tid. Enligt Christian Åslund på Södersjukhusets utbildnings- och innovationscenter riskerar en person med en livshotande blödning att avlida inom fem minuter. Därför kan det vara för sent när ambulansen kommer fram.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har tagit fram utbildningen Stoppa blödningen. Den bygger på en amerikansk förlaga och har funnits i Sverige sedan 2020. Flera förändringar i samhället och omvärlden har gjort utbildningen mer relevant: det ökade antalet skjutningar, ökad risk för situationer med pågående dödligt våld och kriget i Ukraina. 

En blödning är livshotande för en vuxen personen som förlorar cirka en och en halv liter blod.

– Det kan vara svårt att bedöma hur mycket blod det är. Som en jämförelse innehåller en pannkaka en deciliter smet, så det är femton gånger så mycket. Vid en så stor blödning rinner det mycket blod som man måste hitta och stoppa, säger Christian Åslund.

Tre livräddande insatser

För att stoppa blödningen krävs tre livräddande insatser som lärs ut på utbildningen.

  1. Hitta blödningen och stoppa blödningen med ett direkt tryck.
  2. Packa blödningen med en gasbinda/blodstoppande förband.
  3. Sätt en toruniqiet (avsnörande förband) om blödningen finns på en extremitet (armar och ben).

Likt HLR-utbildningarna (Hjärt- och lungräddning) är målet att Stoppa blödningen ska bli en utbildning som når ut till allmänheten. Man utbildar centralt enligt en kaskadmodell som innebär att först utbildas instruktörer som sedan utbildar ytterligare andra personer.

Utbildnings- och innovationscenter erbjuder instruktörsutbildningar till sjukhusets avdelningar och mottagningar men även till annan vårdpersonal. På akutmottagningen har Kate Cassidy som är specialistsjuksköterska i akutsjukvård och utbildningsledare fått sitt instruktörscertifikat efter genomgången utbildning. Hon utbildar nu sina kollegor på akuten.

–­ En stor okontrollerad blödning är dödlig om man inte får stopp på den snabbt. Stoppa blödningen ger färdigheter på de första omedelbara åtgärder man kan vidta för att vända på en livshotande situation. Eftersom vi jobbar med stabilisering av den livshotande sjuka eller skadade patienten så känns det självklart att akutens personal ska få gå denna utbildning, säger Kate Cassidy.

– Hittills har vi utbildat 50 personer men vi fortsätter med att utbilda flera under våren, fortsätter hon.

Till hösten kommer det också att erbjudas öppna utbildningar i Stoppa blödningen för medarbetare på sjukhuset.

– Om det till exempel inträffar en stor olycka och det är många människor som inte kommer hit via ambulans är det bra om fler personer kan hjälpa till, säger Christian Åslund.

De medarbetare som går kursen kommer ju naturligtvis kunna bidra med sin kunskap även utanför sjukhuset.

– Om världsläget skulle förändra sig till det sämre så vore det också bra om sjukhuset hade ett större antal instruktörer tillgängliga som i så fall kan gå ut och utbilda allmänheten, säger Christian Åslund.

Foto: Fotogruppen Sös