Hoppa till huvudinnehållet

Vi är i final! Rösta på barnakuten och Sös Innovation till Vitalis-stipendiet

Barnakutens medarbetare och Sös Innovation är tillsammans i final till det eftertraktade Vitalis-stipendiet som delas ut på Nordens största eHälsomöte i maj. Så gillar du projektet – rösta gärna på oss senast 12 maj! I första filmen ger Elin Hedbrandh på Sös Innovation en kort summering av projektet, och i nyhetens 4-minutersfilm längre ner berättar vi mer.

Så röstar du

Du röstar enkelt på Vitalis webbsida.
Projektet är märkt med: Elin Hedbrandh, Sös Innovation, Södersjukhuset.
Senast 12 maj behöver vi din röst! ❤

Läs mer om Vitalis-stipendiet längst ner i nyheten.

Kort om projektet på barnakuten

Visning av väntetid, så funkar det på barnakuten och en AR-app för avledning och lek. Det är några av de förbättringar som tagits fram i innovationsprojektet. Målet har varit att göra upplevelsen på barnakuten mindre orolig och lättare att förstå.

I den här lite längre filmen kan du höra specialistsjuksköterskan och barnakutens projektledare Anna Löwbeer Wester berätta mer om projektet. Ihop med Elin Hedbrandh, projektledare från Sös Innovation.

 

Nu väntar ytterligare utvärdering men resultaten hittills visar på att man har lyckats. Fler föräldrar och barn känner sig trygga, sedda och får svar på sina frågor. Vilket också ger medarbetarna mer tid till att ta hand om patienterna och deras närstående. Nu sprids förbättringarna till fler akutmottagningar.

Bakom innovationsprojektet står medarbetarna på Sachsska barn- och ungdomssjukhusets akutmottagning, designkonsulter och Södersjukhusets innovationsenhet Sös Innovation. I samarbete med Sös IT, Sös IT-samordnare, Lekterapin på Sös och IT på Karolinska universitetssjukhuset.

Projektet har fått medel från Region Stockholms innovationsfond tre gånger och vann regionens 3:e pris för Bästa implementering 2020. Specialistsjuksköterskan Anna Löwbeer Wester i filmen fick också Sös Innovationspris 2021.


Om Vitalis-stipendiet

Vitalis-stipendiet är instiftat av Vitalis och Tietoevry Care, och delas årligen ut till personal inom vård och omsorg. Det uppmärksammar initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle.

Stipendiesumman är 60 000 kr. Dessutom får årets stipendiat möjlighet att tillsammans med Tietoevry dyka vidare kring sin lösning (till ett värde av 90 000 kr), för att ta nästa steg i sin innovationsresa.

Prisutdelningen sker under eHälsomötet Vitalis den 17 maj i Göteborg. Där aktörer från kommuner, regioner, myndigheter, företag och akademi möts för att diskutera framtidens utmaningar och lösningar inom vård och omsorg.

Kriterier för juryns bedömning:

  • effekten av den innovativa insatsen
  • hur innovationen är implementerad i organisationen
  • möjligheter för nationell spridning av resultatet
  • hur innovationen gagnar individen, (vårdtagare, brukare, patient, anhörig), personalen inom kommun, region och/eller ekonomin hos dessa huvudmän.

Fotograf, toppbild: Mikael Westh