Hoppa till huvudinnehållet

Yrke: operationssjuksköterska. Sök till specialistutbildningen senast 16 september

Hur utbildar du dig till operationssjuksköterska och hur är det att jobba som det? Vi säger hej till Charlotta Olivecrona, operationssjuksköterska på Sös. Och till Ann-Mari Fagerdahl, biträdande lektor på KI SÖS med ansvar för operationssjuksköterskeutbildningen som kommer att ges från Karolinska Institutets institution på Södersjukhuset efter årsskiftet.

Ann-Mari, vad gör en operationssjuksköterska?

- Som operationssjuksköterska arbetar du väldigt självständigt i en högteknologisk miljö. Dina främsta ansvarsområden är aseptik (förhindra uppkomsten av sjukdomsframkallande mikroorganismer), sterilitet (att göra och hålla operationsrummet sterilt), och instrumentering (se till att alla instrument finns på plats och fungerar, och kunna ge kirurgen rätt instrument i rätt tid och på rätt sätt). Utbildningen innehåller både teori och praktik.

Vad tycker du Charlotta är det roligaste och mest utmanande med yrket?

- Det roligaste med att vara operationssjuksköterska är att vi alltid arbetar i ett team där jag upplever att jag har en väldigt betydelsefull roll. Utmaningen är att jag ständigt behöver lära mig nya saker. Operationsmetoderna utvecklas och det innebär att jag hela tiden behöver lära mig mer.

- Jag ser verkligen fram emot att få börja arbeta i de rymliga operationssalarna i Sös nya hus. Ny teknik och smarta lösningar leder till en mer lättarbetad operationsdag. Och främjar en bra omvårdnad för våra patienter som ska genomgå en operation på Sös.

Sök senast 16 september

Specialistutbildningen till operationssjuksköterska pågår under ett års tid och genererar både en yrkes- och en magisterexamen.

Sök till operationssjuksköterskeutbildningen vid KI SÖS senast 16 september.


Kika in i Sös nya operationslokaler 

Har du redan en specialistsjuksköterskeutbildning och är nyfiken på att se Sös nya operationslokaler? Då är du välkommen hit 26/9, läs mer här.

Foto: Fotogruppen Sös