För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor (cookies)
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor (cookies)

Endometriosteamet

Södersjukhuset är ett av fyra sjukhus i landet som bedriver nationell högspecialiserad vård inom avancerad kirurgi vid endometrios på uppdrag av Socialstyrelsen. Tillståndet gäller från 1 januari 2021.

Vad är NHV?

NHV står för nationell högspecialiserad vård. NHV-uppdraget är tydligt specificerat av Socialstyrelsen och innefattar endometrioskirurgi när det finns påvisad djupt infiltrerande endometrios (DIE) eller starka misstankar om det. Endometriospatienter med misstänkt eller påvisad djupt infiltrerande endometrios och där indikation för kirurgi föreligger ska remitteras till en NHV-enhet för ett definitivt beslut om kirurgi. All kirurgi vid dessa tillstånd ska utföras på NHV-enhet.

I Sverige finns fyra vårdenheter med NHV-uppdrag förutom Södersjukhuset är det:

Alla fyra NHV-enheter har ett team runt patienterna som består av bland annat läkare i gynekologi, barnmorskor, sjuksköterskor, fysioterapeut, smärtläkare, kurator och barnmorska med inriktning sexologi. I teamet ingår ibland även läkare i kolorektalkirurgi, urologi, plastikkirurgi, radiologer, psykolog och psykiatriker.

Alla NHV-enheter har också samarbete med en fertilitetsklinik.
För att bli aktuell för operation inom ramen för nationell högspecialiserad vård behöver du som patient få remiss till oss från ett annat sjukhus. Du kan inte skriva en egen vårdbegäran.

Vad är endometrios?

Endometrios är en vanlig men komplex sjukdom och drabbar cirka var tionde person med livmoder i fertil ålder. Endometrios innebär att celler som liknar livmoderslemhinna växer utanför livmoderhålan. Dessa celler påverkas av menscyklens hormoner och drivs av östrogen som gör att endometrioshärdarna aktiveras och blöder vid mens, vilket aktiverar immunförsvaret vid omkringliggande vävnad. Endometrios kan ge olika symtom beroende på var härdarna sitter, hur mycket endometrios där finns och hur aktiv den är.

Symtom

Det är vanligt att man får ont, särskilt när man har mens, men även vid andra tillfällen. Förutom smärta i samband med mens är det vanligt med smärtor som går runt bäckenet och kan stråla ut i nedre rygg och i benen. Det förekommer också att personer upplever djup samlagssmärta och smärta vid orgasm. Har du besvär av detta är det viktigt att du berättar det vid ditt besök för att kunna få vidare hjälp. Även smärtor i samband med att kissa eller bajsa är vanligt. En del har IBS-liknande symtom såsom förstoppning, diarré och mycket gaser. En del får inga besvär alls. 

Endometrios och fertilitet

Endometrios kan påverka möjligheten att bli gravid. Därför är det viktigt att tillsammans med läkaren göra en fertilitetsplan. Majoriteten av de som önskar få barn lyckas, men andelen som behöver hjälp med assisterad befruktning är högre än hos kvinnor i genomsnitt. Äggkvaliteten kan påverkas. 

Endometrios kan på grund av smärta påverka och försvåra samlivet. Går det inte att genomföra vaginalt samlag kan man antingen ta kontakt med en fertilitetsklinik för hjälp med insemination eller göra heminsemination själva hemma.

Om man slutar med hormonbehandling för att försöka bli gravid spontant måste det göras en plan för alternativ smärtlindring. Vid svår endometrios kan man ibland direkt ta kontakt med en fertilitets-klinik för att få hjälp med IVF i stället för att först försöka bli gravid spontant.

Eftersom man vet att endometrios påverkar fertiliteten ur flera aspekter tas den frågan alltid upp vid diskussion om behandling, både medicinsk och kirurgisk. 

Djupt infiltrerande endometrios

Upp till 10 procent av personer födda med livmoder har en svårare endometrios med djup infiltration av olika grad. Några av dessa, men inte alla, kan behöva kirurgi. Både bedömning om ifall kirurgi bör göras, och själva kirurgin, är i dessa fall komplicerad och kräver teaminsatser. I dessa fall remitteras patienten till någon av landets fyra NHV-enheter för avancerad endometrioskirurgi: Akademiska sjukhuset i Uppsala, Södersjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Malmö/Lund.

När endometriosen växer djupt och inte bara sitter på bukhinnan kan den påverka fler områden i bäckenet och magen, såsom äggstockarna, livmodern, urinblåsan och tarmen. Kvinnor med djup endometrios har ibland symtom som är svårbehandlade med enbart medicinering och då kan en operation vara aktuell.

Mer information om Södersjukhusets NHV-uppdrag

Här finns information för vårdgivare om vårt uppdrag.

Hur ställs diagnosen?

Endometrios kan misstänkas baserat på de symtom som beskrivs ovan. Om besvären lindras av hormonbehandling behöver ingen ytterligare undersökning göras.

Vid undersökningar som till exempel ultraljud eller magnetkameraundersökning (MR) kan man ibland se tydliga tecken till endometrios, men inte alltid.

Diagnosen endometrios kan ställas om man sett endometriosförändringar via ultraljud, MR eller om man tar prover för mikroskopisk undersökning vid exempelvis titthålsoperation. 

Undersökning

Endometrios kan undersökas på olika sätt. De vanligaste metoderna för att undersöka endometrios är ultraljud och MR. Vid misstanke om endometrios i tarm eller urinblåsa kan man ibland gå in i tarmen eller urinblåsan med en kamera för att se om det finns endometrios där, så kallad koloskopi och cystoskopi. 

Ibland behövs det fler undersökningar innan operationen. Här beskrivs några undersökningar som kan behöva göras. Är du osäker på om du planeras göra någon av dessa undersökningar så ta kontakt med din kontaktsjuksköterska/kontaktbarnmorska. 

Vårdnivå

Endometrios är sällan ett akut tillstånd utan behandlas med fördel i öppenvård, till exempel på gynekologisk öppenvårdsmottagning eller vårdcentral, där patienten har möjlighet att följas upp och behandlingar utprövas. 

Vid akuta smärtgenombrott som ej kan hanteras med smärtlindring i hemmet kan patienter söka hjälp på gynekologisk akutmottagning.

Vid svåra besvär där behandlingar som satts in i öppenvården ej hjälpt eller det finns misstanke om avancerad endometrios kan patienten remitteras till gynekologisk mottagning på sjukhus för att optimera behandlingen.

Hur fungerar det?

Din ansvariga läkare skickar en remiss till någon av NHV-enheterna. För att remissen ska kunna behandlas av NHV-enheterna behöver du ge mottagande enhet tillstånd att läsa din journal.

En magnetkameraundersökning görs på din hemort eller på NHV-enheten efter ditt första besök.

NHV-enheten bedömer din remiss genom att läsa din journal och granska bilderna från magnetkameraundersökningen (om en sådan gjorts). Finner man ingenting som talar för DIE eller om kraven från Socialstyrelsen inte är uppfyllda kommer remissen att direkt-besvaras utan att kalla dig till besök men med råd till remittenten (det vill säga din läkare).

Om du uppfyller kriterierna för NHV-uppdraget kallas du till ett öppenvårdsbesök på enheten. 

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende behöver du ha gett samtycke till att vi får ta del av alla delar av din journal. Det är viktigt att vi kan se all dokumentation för att kunna göra en bra bedömning av din situation. Du ska ha blivit tillfrågad om detta av din läkare innan remissen skrivs.

När remissen är bedömd kallas du om kriterierna uppfyllts till ett nybesök hos läkare. Innan besöket ombeds du fylla i ett eller flera digitala formulär. 

Du kan inte välja vilken läkare du träffar. På alla NHV-enheter arbetar både kvinnliga och manliga läkare. Det finns också läkarkandidater och specialistläkare under utbildning på alla enheter. Det kan bli olika läkare vid olika tillfällen eftersom arbetet på NHV-enheten är teambaserat. Du kan också behöva träffa andra delar av teamet för att vi ska kunna göra en helhetsbedömning.

Vid besöket får du kontaktuppgifter till kontaktsjuksköterska/kontaktbarnmorska. Kontaktsjuksköterskan/kontaktbarnmorskan är din primära kontakt med teamet och det är till dem du ska vända dig med dina frågor.

Läkarbesöket

Läkaren gör ett ultraljud specialiserat på att se endometrios. Om du brukar få ökad smärta i samband med gynekologisk undersökning kan du ta din vid behovs-medicin inför besöket. Ultraljudet tar längre tid än en vanlig gynekologisk undersökning eftersom det är ett mer detaljerat ultraljud.

Efter det samtalar ni om fynden vid undersökningen och om din livssituation utifrån de formulär du har fyllt i. Läkaren kommer att ställa frågor om dina symtom och dina fertilitetsönskemål. Läkaren kan också remittera dig för vidare undersökning, till exempel MR och/eller undersökning av tarm eller ordinera provtagning.

Efter ditt besök

Efter ditt besök kan du läsa din journal via 1177 vårdguidens e-tjänster. Vid hög belastning kan det dröja lite innan journalen uppdateras. 

Diskussion om eventuell kirurgi och/eller rekommenderad medicinsk behandling förs på multidisciplinära konferenser, där hela teamet träffas och diskuterar patientfall tillsammans. Du är inte med på konferensen. Efter konferensen får du återkoppling av någon av läkarna i teamet. 

Beroende på vad man bedömt på konferensen kan du efter ditt besök bli inbokad för operation, remitterad tillbaka till din gynekolog/vårdcentral eller till någon annan specialistmottagning. 

Praktisk information om besöket

Innan besöket ombeds du fylla i ett digitalt formulär där du får berätta om din nuvarande livssituation. Du kommer också få fylla i en enkät om livskvalitet.

Om du behöver resa långt till NHV-enheten görs läkarbesök och ultraljud på samma dag.

Du behöver ha med dig giltig legitimation och komma i god tid så att du hinner registrera dig i kassan före ditt besök.

Vid alla besök är det viktigt att undvika att använda parfymerade hud- och kroppsvårdsprodukter efter många har problem med astma eller allergi.

Återbud eller avbokning

Behöver du boka om eller boka av din tid ska du göra det så snart som möjligt. Avbokar du tiden senare än 24 timmar före besöket eller uteblir får du betala en avgift. Från och med 1 september 2020 är avgiften 400 kronor per person oavsett besökstyp. Det gäller även patienter med frikort. 

  • Senast granskad: 11 december 2024

Du kanske också är intresserad av

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..