Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Barn & ungdomar / Avdelningar och mottagningar / Diabetesmottagningen, barn och ungdomar
Besöksförbud på Södersjukhuset

För att minska risken för smittspridning av covid-19 för Södersjukhusets patienter och medarbetare införs ett generellt besöksförbud. Undantag kan göras i särskilda fall. Läs mer

Diabetesmottagningen, barn och ungdomar

Här vårdas barn och ungdomar (0-20 år) med diabetes.

Telefonnummer:
08-616 46 14
Kontakta oss via 1177 Vårdguiden
 • Hitta hit

  Karta över sjukhusområdet Huvudentré
  Entré: Huvudentré
  Hiss: B
  Våning: 6
  Hiss B, plan 6
 • Om mottagningen

  På diabetesmottagningen arbetar vi i team för att hjälpa och ge stöd till barn och ungdomar med diabetes och deras föräldrar och anhöriga.

  Diabetesteamet består av sjuksköterskor, läkare, dietister, kuratorer, lekterapeuter och en skollärare. Vi har även ett nära samarbete med BUP. Teamet följer nationella riktlinjer för diabetesvård till barn och ungdomar. Modern diabetesvård innebär bland annat tillgång till all ny teknik som används i diabetesvården; flertalet avancerade insulinpumpar och kontinuerliga blodsockermätare.

  Målet med diabetesvården är att barn och ungdomar med diabetes ska ha en god livskvalitet med normal tillväxt och utveckling, en individanpassad diabetesbehandling samt att diabeteskomplikationer undviks på kort och lång sikt. 

 • Inför besök

  Mottagningsbesök erbjuds minst var 3:e månad för att se till att behandlingen fungerar bra i vardagen. Den första tiden efter diabetesdebuten erbjuds tätare besök. Vid besöken sker bedömning av övergripande blodsockerkontroll (HbA1c), behandlingsstrategi och egenvård.Vidare utvärderas tillväxt, allmäntillstånd, kost och psykosocial situation.

  För att klara sin egenvård behövs mycket utbildning och stöd, också till familj och anhöriga, därför kan vi repetera kunskap under besöken. Insulinpumpar och blodsockermätare som används laddas ner hemma inför besöket eller i samband med besöket för genomgång och insulindosjusteringar.

 • Efter besök

  Vi rekommenderar alla barn och ungdomar med diabetes och deras familjer att var till varannan vecka ladda ner diabetestekniken hemma för utvärdering. Diabetesteamet finns tillgängligt för stöd och hjälp kontinuerligt - tveka aldrig att ta kontakt med oss. På vardagarna ringer man direkt till diabetesmottagningen eller ungdomsenheten. På kvällar, nätter och helger kontaktar man avdelning 74 (tel: 08 - 616 12 74).

 • Inbjudan till utbildning om barn- och ungdomsdiabetes 20/4 2020

  Diabetesteamet vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset

  inbjuder härmed till en utbildning om

  Barn- och ungdomsdiabetes

   

  Dag och tid: Måndag 20 april , kl. 13:30-16:00.

  Plats: Föreläsningssal Halldin, hiss P, plan 0

  Målgrupp: All skol- och förskolepersonal (t.ex. lärare, idrottslärare, skolmåltidspersonal, fritidspersonal, skolsköterskor, psykolog, kurator m. m) som i sitt arbete kommer i kontakt med barn och ungdomar som har diabetes.

  OBS! Vidarebefordra denna inbjudan till personal på skolan/förskolan.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                Program

  • Vad är diabetes och hur går behandlingen till?
  • Egenvård vid diabetes
  • Paus
  • Kost vid diabetes
  • Diskussion och frågestund

   

  Ingen anmälan nödvändig.

  Vid frågor kontakta Diabetesmottagningen på telefon 08-616 46 14.

  Välkomna!