Tystnadsplikt innebär förbud mot att lämna ut en sekretessbelagd uppgift. Som regel gäller sekretess för uppgifter i journalhandlingar, men tystnadsplikten gäller även för uppgifter i datorer, datalistor, på tal- och videoband samt bilder.
Patienten ska kunna vara säker på att ingenting förs vidare om hans/hennes personliga förhållanden eller hälsotillstånd. Tänk på att sådana uppgifter får inte heller diskuteras arbetskamrater emellan. Endast när vården av patienten kräver det får uppgifter om patientens hälsotillstånd och andra personliga förhållanden diskuteras med arbetskamrater.
Tystnadsplikten gäller även om du skulle sluta din anställning eller om patienten avlidit.
Vem har tystnadsplikt?
Alla anställda inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt. Även elever och praktikanter samt politiker i sjukvårdsstyrelser har tystnadsplikt. Övriga elever inom hälso- och sjukvården har inte utan vidare tystnadsplikt.
Tänk på att även utomstående t ex entreprenörer och besökare har tystnadsplikt. Entreprenörer ska alltid skriftligen intyga att de inte röjer vad de sett eller hört.
Patienten kan upphäva sekretessen
Patienten kan själv upphäva sekretessen genom att medge att vissa uppgifter får lämnas ut och till vem. I sådana fall ska medgivandet alltid antecknas i journalen.
Om det är absolut nödvändigt för att ge patienten en god vård kan uppgifter lämnas utan att patientens medgivande lämnats, d.v.s. om det sker i rent vårdsyfte.
Fax och e-post
Patientuppgifter får inte skickas med e-post. Fax får bara användas under förutsättning att det är absolut säkert att överförda uppgifter når rätt adressat och tas emot av behörig personal. Ring innan uppgifterna faxas. Kontakta din arbetsledare om du vill veta mer.
Journaler
Enligt våra grundläggande bestämmelser gäller följande för att få ta del av uppgifter om en patient (t.ex. muntligen, skriftligen eller genom journalkopia) inom den egna vårdgivaren, dvs. Södersjukhuset AB:
1. den anställde deltar i vården av patienten, eller
2. den anställde av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården
Läs mer i Södersjukhusets riktlinjer gällande åtkomst till patientjournaler som finns på vårt intranät.
Patienten själv, anhöriga eller ombud vill ibland läsa eller få kopior av journalhandlingar. Ta kontakt med din arbetsledare om du får en sådan begäran.
- Lägg alltid patientens journal i ett igenklistrat kuvert vid t.ex. transport till operation.
- Detsamma gäller när du skickar journalkopior i internposten.
- Skickar du kopior med postverket ska försändelsen rekommenderas!
- Journalhandlingar får inte förvaras så att obehöriga kan komma åt dem.
Massmedia
Kontakta din arbetsledare om massmedia vill ha uppgifter, göra ett reportage o.s.v. Huvudregeln är att patienten ska samtycka.
Det är också bra om du kontaktar pressfunktionen på Södersjukhuset på telefonnummer: 0704-841076, eller via mejl: press.sodersjukhuset@regionstockholm.se
Socialnämnd, polis, åklagare m.fl.
Inom sjukvården är man skyldig att tala om för socialnämnden om man får veta något som innebär att ett barn eller en ung person kan behöva socialnämndens skydd. Har du sådan information, berätta det då för din arbetsledare.
Om åklagare, polis, domstol m fl. vill ha uppgifter måste de få det om de misstänker någon för grova brott som mord, dråp m.m. eller vissa brott mot barn under 18 år.
I vissa fall finns också skyldighet att uppge om en viss person vistats på sjukhus, om frågan ställs från vissa myndigheters sida, t.ex. polis, åklagare.
Klinikledningen ska bestämma vem som får lämna ut uppgifter om patientens hälsotillstånd. Fråga din arbetsledare hur det är på din avdelning.