Hoppa till huvudinnehållet

IngBritt, en av forskningens patienter: ”Den nya metoden var en vinstlott"

IngBritt hade artros i tummen och svår värk, men fick hjälp på Södersjukhuset. Här kan du läsa om hennes upplevelser. Nu kan du som vill också stötta vår forskning och vård genom KI SÖS forskningsfond. Mer information om hur, hittar du längst ner i artikeln.

Efter flera års värk i tummen blev det svårt att använda sax. Det blev besvärligt för IngBritt, 64 år, som syr på beställning. Till slut gick det inte längre att klippa läder och tyg.

– Jag trodde först att tummen var överansträngd och försökte vila bort värken. Men när jag sökte vård fick jag veta att det var tumbasartros, berättar IngBritt.

Läkaren erbjöd en operation, där ett ben i tummen tas bort, något som lindrar smärtan men samtidigt gör tummen något kortare.

– Det ville jag inte. Jag tänkte att det då skulle bli svårt för mig att hantera en sax. Jag bad om remiss till Södersjukhuset, för där hade en bekant fått god hjälp med sin tumme.

Där hölls smärtan först i schack under flera år med kortisoninjektioner samtidigt som IngBritt började klippa med vänsterhanden. Men till slut blev det svårt att göra annat, som att träna. Det gjorde ont att trycka handen mot golvet vid en armhävning, det var smärtsamt att hålla hårt i en skivstång.

Då tillfrågades IngBritt om att gå med i en studie, där ett nytt sätt att operera tumbasartros skulle prövas. Då tas endast leden bort, men benet får vara kvar, så tummen har kvar sin längd. I studien skulle patienterna lottas till att opereras med den äldre eller den nya metoden.

– Jag blev glad när jag vaknade upp och förstod att jag lottats till den nya metoden. För mig var det en vinstlott.

Det har nu gått drygt nio månader sedan ingreppet. Att hantera sax och träna är inte längre ett problem. Och IngBritt äter inte längre smärtstillande värktabletter, vilket hon gjorde två gånger dagligen före ingreppet.

Studien pågår fortfarande. Totalt ska 90 patienter opereras, 45 med varje metod, och sedan ska resultaten jämföras.

– När jag behöver operera min andra tumme om något år, då vill jag helst att det ska vara med den här metoden. Jag håller tummarna för att det ska vara möjligt.

Fotograf: Erik Flyg

Forskning vid Södersjukhuset

På Södersjukhuset forskar vi 100-tals forskare kring vanliga skador och sjukdomar. Forskningen är viktig för att vi ska kunna ge dig som patient en vård av högsta kvalitet. Handkirurgi är ett av våra forskningsområden.

Så forskar Södersjukhuset om handkirurgi

Högspecialiserad handkirurgi utförs vid sju sjukhus i landet, vid samtliga universitetssjukhus. De är kopplade till varsitt universitet och vid alla dessa kliniker bedrivs forskning om handkirurgi. Södersjukhuset har en av de största handkirurgiska klinikerna i landet. Det betyder att det finns många patienter som kan medverka i studier här.

Vid Södersjukhuset behandlas skador och sjukdomar från axel till fingertopp, hos alla åldersgrupper – från spädbarn till äldre. Det bedrivs forskning om nervskador, handledsartros, tumbasartros, båtbensfrakturer, komplicerade fingerfrakturer – för att nämna endast några av alla forskningsprojekt. Forskningen gäller hela behandlingskedjan och syftar till att få fram säkrare diagnostik, bättre kirurgi och mer effektiv rehabilitering.

Läs mer om forskningen vid Södersjukhuset.

Stöd forskningen via KI SÖS forskningsfond

KI SÖS forskningsfond sköts av Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI SÖS) som är Karolinska Institutets institution på Södersjukhuset, där många av Sös medarbetare forskar.

Så ger du en gåva

Du kan skänka via swish eller bankgiro. 

Swish: 123 559 80 81
Bankgiro: 5217-0198
Mottagare: Karolinska Institutet, SÖS.
Märk din gåva ”KI SÖS fond”.

Gåvorna går till den forskning på Sös som har störst behov av medel just nu. Större donationer kan öronmärkas till ett specifikt forskningsområde, men varje krona gör skillnad.

Varmt tack för ditt stöd!

Mer information om KI SÖS forskningsfond

Läs mer om KI SÖS forskningsfond på Karolinska Institutets webbplats.