Hoppa till huvudinnehållet

Guld till Södersjukhuset i Patientsäkerhetspriset

Vuxenakuten och barnakuten Sachsska barnsjukhuset tog hem segern när Patientsäkerhetspriset delades ut på Patientsäkerhetsdagen 2024. Stort grattis!

Mängder av förbättringsarbeten som förebygger, förhindrar och minskar vårdskador presenterades i postrar och föreläsningar på Patientsäkerhetsdagen som hölls i Stockholm onsdag 6 mars.

På eftermiddagarn var det dags för pristutdelning av Patientsäkerhetspriset och guldpriset gick till Södersjukhusets akutmottagning och Sachsska barnsjukhuset för förbättringsarbeten med rubrikerna ”När är det min tur?” och ”Fler trygga barn på barnakuten”. Motiveringen var: Guldprisvinnarna har visat att förändrade arbetssätt och digitala verktyg kan förbättra patientmående och patientsäkerhet i en stressig miljö genom bättre information och delaktighet. På plats för att dela ut priset var hälso- och sjukvårdsregionråd Talla Alkurdi.

Postern ”När är det min tur?”

Postern ”Fler trygga barn på barnakuten”

Foto: Från vänster: Talla Alkurdi, Maria Stockhaus, Clara Chague, Jenny Delin, Elin Hedbrandh, Christine Lorne.

Patientsäkerhetspris silver

Silver_Patientsäkerhetsdagen2024.jpg

Silverpriset gick till Boo Vårdcentral SLSO och Astrid Lindgrens Barnsjukhus för ett förbättringsarbete med rubriken ”Patienter och läkare samskapar för säkrare vård genom safety-netting”. Motiveringen var: Pristagarna har gett oss ett verktyg för att tillsammans med patienten öka patientsäkerheten. Silverpriset delades ut av primärvårdsregionråd Christine Lorne.

Poster om safety-netting.

Foto: Från vänster: Talla Alkurdi, Kikku Pukk Härenstam, Rita Fernholm, Christine Lorne.

Publikens pris

PublikensPris_Patientsäkerhetsdagen2024.jpg

Publikens pris hade röstades fram av deltagarna under själva Patientsäkerhetsdagen. Vinnare blev Södertälje sjukhus för ett förbättringsarbete med rubriken ”Fallprevention med stöd av AI”. Priset delades ut av moderatorerna för dagen Johan Bratt, chefläkare, Region Stockholm, och Steinunn Ásgeirsdóttir, kommundirektör Nykvarn.

Postern ”Fallprevention med stöd av AI”

Foto: Från vänster: Steinunn Ásgeirsdóttir, Andreas Svensson, Johan Bratt.

Patientsäkerhetsdagen och postrar om förbättringsarbeten

Patientsäkerhetsdagen är ett av Region Stockholms största återkommande arrangemang för medarbetare inom hälso- och sjukvården och tandvården. Här presenteras aktuella förbättringsarbeten som förebygger, förhindrar och minskar vårdskador samt utvecklar patientsamverkan.

Patientsäkerhetsdagen 2024
Alla postrar om förbättringsarbeten

Foto: Teodor Axlund.