Hoppa till huvudinnehållet

Christer, en av forskningens patienter: "Jag mår så mycket bättre nu"

Christer drabbades av allvarliga infektioner, men fick hjälp på Södersjukhuset. Här kan du läsa om hans upplevelser. Nu kan du som vill också stötta vår forskning och vård genom KI SÖS forskningsfond. Mer information om hur, hittar du längst ner i artikeln.

Sommaren avslutades inte som Christer, 77 år, hade planerat. Egentligen skulle han och hans fru ha åkt upp till släktens hus i Dalarna för att delta i en byfest. I stället fick de åka in till akuten på Södersjukhuset. En lång tids värk i kroppen, särskilt i benen, hade blivit värre och nu gick det inte längre att stödja på benen.

– Jag är gammal idrottare så jag är van vid att kämpa på även om det gör ont. Jag skulle ha sökt vård tidigare, säger Christer.

Väl på sjukhuset upptäcktes en allvarlig infektion kring en knäprotes, vid ett ledbyte som gjordes för flera år sedan till följd av artros. Samtidigt upptäcktes en kraftig infektion i ett sår på ena stortån.

Det här ledde till fem operationer – tre för att göra rent kring protesen och två för att hantera såret på stortån. Protesen gick att rädda, men tyvärr inte stortån, som blev amputerad. För att underlätta läkningen satte läkarna in nät, eller stentar, i en stor artär i benet, allt för att vidga kärlet och skapa bättre cirkulation.

Alla ingreppen gick bra. Efter ungefär en månad på Södersjukhuset är Christer nu hemma i huset på Värmdö.

– Jag är så glad över att de här operationerna blev av och jag har känt mig så väl omhändertagen. Sakta men säkert blir jag allt mer rörlig. Jag tar det i min egen takt.

Sedan många år har Christer typ 2-diabetes. Det är välkänt att typ 2-diabetes kan bidra till skador på kärlen så att till exempel små sår har svårt att läka.

På Södersjukhuset pågår flera forskningsprojekt om kopplingen mellan typ 2-diabetes och kärlsjukdomar. Christer medverkade i en av de studierna för flera år sedan, en stor internationell studie där Södersjukhuset deltog. Studien undersökte ett specifikt diabetesläkemedel.

– Min erfarenhet av de moderna diabetesläkemedlen är väldigt bra. Jag ligger numera bra i mitt långtidsocker.

Fotograf: Erik Flyg

Forskning vid Södersjukhuset

På Södersjukhuset forskar vi 100-tals forskare kring vanliga skador och sjukdomar. Forskningen är viktig för att vi ska kunna ge dig som patient en vård av högsta kvalitet. Internmedicin är ett av våra forskningsområden. 

Så forskar Södersjukhuset om internmedicin

Internmedicin är en specialitet som handlar om kroppens inre organ. Det finns en rad undergrupper, till exempel är hjärtsjukvård (kardiologi) och lungmedicin egna områden, med specialiserade läkare och forskare.

Ett av de internmedicinska forskningsområdena vid Södersjukhuset handlar om hur sjukdomsutvecklingen (de patofysiologiska mekanismerna) ser ut när diabetes leder till komplikationer, som skadade kärl, stroke, hjärtsvikt eller demenssjukdom. En av forskargrupperna vid Södersjukhuset var först i världen med att visa hur ett särskilt hormon, GLP-1, kan förbättra kärlfunktionen vid typ 2-diabetes.

Annan internmedicinsk forskning vid Södersjukhuset handlar om venösa sjukdomar, som proppsjukdom i stora vener, till exempel i benet. Det forskas även om saltbalansrubbningar. Allt detta är vanliga sjukdomar.

Läs mer om forskningen vid Södersjukhuset.

Stöd forskningen via KI SÖS forskningsfond

KI SÖS forskningsfond sköts av Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI SÖS) som är Karolinska Institutets institution på Södersjukhuset, där många av Sös medarbetare forskar.

Så ger du en gåva

Du kan skänka via swish eller bankgiro. 

Swish: 123 559 80 81
Bankgiro: 5217-0198
Mottagare: Karolinska Institutet, SÖS.
Märk din gåva ”KI SÖS fond”.

Gåvorna går till den forskning på Sös som har störst behov av medel just nu. Större donationer kan öronmärkas till ett specifikt forskningsområde, men varje krona gör skillnad.

Varmt tack för ditt stöd!

Mer information om KI SÖS forskningsfond

Läs mer om KI SÖS forskningsfond på Karolinska Institutets webbplats.