
Att föda med sugklocka eller akut kejsarsnitt
Att föda med sugklocka eller akut kejsarsnitt kan behövas när ditt barn visar tecken på att det har det jobbigt och behöver få komma ut, eller att din livmoder är riktigt trött.
En födsel är en stor livshändelse och som födande har du förmodligen en bild om hur du vill att det ska bli. Ibland måste en födsel avslutas på ett annat sätt än det du hade tänkt dig från början.
Sugklocka
Vid en del födslar behöver vi hjälpa till med en sugklocka. En sugklocka är en liten plast- eller metallkopp, cirka 6 cm i diameter, som sätts på barnets huvud.
Under tiden som du krystar förstärker förlossningsläkaren kraften av krystningen under några värkar. Det vanliga är att man sedan släpper sugklockan när barnets huvud är halvvägs framfött och du kommer sedan att föda fram ditt barn själv.
När vi hjälper till med en sugklocka är vi lite fler personal inne på ditt rum. Vi är då oftast två barnmorskor, två läkare, en undersköterska och en barnläkare på rummet.
Akut kejsarsnitt
Ibland behöver man avsluta förlossningen med ett akut kejsarsnitt. Den vanligaste anledningen är att förlossningen inte går framåt trots att du och vi har gjort allt vi kan för att det ska ske.
Från att det bestämts om kejsarsnitt tills att operationen startar varierar i tid. Vid de flesta akuta kejsarsnitt har man inte bråttom. I de flesta fall får den födande vara vaken.
Det är vanligast med en spinalbedövning eller att vi fyller på din ryggbedövning. Vi tillämpar sen avnavling även vid kejsarsnitt och barnet läggs därefter hud mot hud hos dig, där får ni vara ostörda medan läkaren syr igen såret på magen.
I sällsynta fall behöver det gå riktigt fort, nästan uteslutande på grund av att barnet i magen visar tecken på att må väldigt dåligt. Oftast finns det tid att lägga en snabb spinalbedövning även om det behöver gå riktigt fort, men ibland behöver vi söva den födande innan operationen.
Din partner eller stödperson kommer alltid att få vara med där barnet är. I de fall barnet inte mår så bra vid födseln så har vi neonatalteamet redo att hjälpa barnet med till exempel andningen eller andra åtgärder som behövs.
- Senast granskad: 30 april 2025