För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor (cookies)
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor (cookies)
Bebishand
Foto: Fotogruppen SöS

Till dig som nybliven förälder- den fjärde trimestern

I en här fasen ska du som fött barn få tid att läka, bli stark och ställa om till det nya livet med ditt barn.

De första tre till fyra månaderna efter födseln är det viktigt att förstå att en ny bebis i familjen kommer att rucka på dina invanda rutiner och att saker som du tidigare tagit för givet nu blir svårare.

Det är alltså inget konstigt med att hitta dig själv i morgonrock på eftermiddagen, att håret senast tvättades för fyra dagar sedan och att håret på benen går att fläta. Du är i bebisbubblan.

Att ta det lugnt och vila är en förutsättning för att orka med den stora omställning som föräldraskapet innebär. Barnets dygnsrytm med sömn och vakenhetsperioder stämmer sällan överens med vad man som föräldrar är van vid. För att samla kraft och energi som förälder är det viktigt att passa på att sova när barnet sover.

Fysiska förändringar

Perioden efter födseln är väldigt omvälvande, kroppen ställer om sig och du ska komma in i nya vanor. Du har blödningar som är avslag från såret i livmodern där moderkakan suttit. Du kan också ha eftervärkar, framförallt de första veckorna när livmodern ska dra ihop sig till sitt ursprungsläge.

De första veckorna kan du ha svårt att hålla tätt, både på urin och gaser. Du kan också ha en vidhetskänsla i slidan, oavsett om du haft en bristning eller inte. Observera att allt detta ska gå över efter ett par veckor.

För en del tar läkningsprocessen några dagar, för andra flera månader. Sök hjälp på din barnmorskemottagning om du fortsätter att ha problem med värk, urinläckage eller något annat besvär.

Känslomässig påverkan

I samband med förlossningen sker en stor hormonomställning, vilket kan göra att du känner dig labil och har lätt till tårar de första dagarna. Det här kallas också för babyblues och beror på att dina hormoner höjs och sänks de första dygnen efter födseln. Du kan också känna oro för barnet, amningen/tillmatningen och föräldraskapet. Det är helt normalt att känna så. Därför är det superviktigt med vila och återhämtning.

Om din nedstämdhet inte går över, finns det något som kallas postpartumdepression som drabbar cirka 10 procent av födande. Då behöver du hjälp av vården. Det är viktigt för partner eller andra stödpersoner att hålla koll på och att hjälpa till att söka vård om du inte mår bra. Man kan vända sig till sin barnmorskemottagning eller barnavårdscentral där det finns hjälp att få.

Det är också vanligt att känna blandande känslor inför sin nya bebis, inte alla har känslosvallande lyckokänslor. Oftast växer känslorna fram i takt med att man landar i sin föräldraroll och kommer in i nya rutiner. Var snäll mot dig själv! Det är helt okej och normalt.

Partnerns roll den första tiden

Omställningen för en partner efter födseln är också stor. Medan mamman ägnar mycket tid åt amning är det viktigt att även du som partner skapar en egen relation till barnet, till exempel genom att hålla och bära det mellan amningstillfällena. Om barnet flaskmatas hjälps ni självklart åt med matningen. Du är ett stort och viktigt stöd för mamman.

Samlivet och relationen efter barnafödande

Relationen till din partner kan påverkas, ni har olika förväntningar på varandra och har inte tid att ge varandra samma uppmärksamhet som tidigare. Våga prata om det, och våga vara tydliga med hur ni känner och era förväntningar på varandra. Att hitta tillbaka till sexlivet efter att man har fött barn kan ta sin tid, och det är helt okej.

Alla barn skriker

Alla barn skriker, en del lite, andra mycket. Det kan finnas tillfällen när du som förälder känner dig helt maktlös och blir frustrerad när ditt barn skriker otröstligt. Hur man får sitt barn att sluta skrika är förstås väldigt individuellt och styrt av barnets behov. Ibland räcker det med att du går runt med barnet i famnen. Att använda bärsjal eller bärsele är ett bra alternativ då barnet vill och behöver bli mycket buret.

En sak är mycket viktig att komma ihåg. Skaka aldrig ditt barn! När barnets huvud slänger häftigt fram och tillbaka är risken för hjärnskador mycket stor.

Om ditt barn skriker så mycket att du tror att något är fel ska du vända dig till din barnavårdscentral.

  • Senast granskad: 31 mars 2025
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..