
Födelsebrev
I ett födelsebrev kan du skriva det som är viktigt för dig som ska föda. Födelsebrev kan också kallas för förlossningsbrev eller förlossningsplan.
Födelsebrevet blir ett stöd och extra information till oss som jobbar på förlossningen om hur vi bäst kan hjälpa dig. Brevet kan också vara en bra förberedelse för dig själv, du får ett tillfälle att tänka igenom vad som kan vara viktigt för dig under födseln.
Skriv hellre kort och i punktform än för långt. Ibland kan vi behöva titta igenom brevet fort. Dela gärna upp ditt brev i rubriker för olika ämnen, som smärtlindring, viktig information och tidigare förlossningar.
Tips på innehåll i ditt födelsebrev:
- Har du fött barn tidigare? Berätta gärna kort om den erfarenheten.
- Det här vill jag eller vi att ni ska veta. Det kan vara något om graviditeten eller något om dig som du tycker att vi behöver veta.
- Smärtlindring. Har du något särskilt önskemål eller är du öppen för förslag
- Dina tankar om ställning att föda i.
- Hur kan personalen bäst stötta mig och oss under födseln. Fundera på hur du brukar vilja bli bemött när du har ont eller mår dåligt. Exempelvis – hur vill du att vi pratar med dig, vill du att vi rör dig eller inte?
- Partner/medföljande. Skriv ner om det är något som är viktigt för din partner/medföljande.
Måste jag skriva ett födelsebrev?
Nej, det är frivilligt och inget du måste göra. Vi tittar alltid i din journal för att se om du har skrivit ner några önskemål inför födseln tillsammans med din barnmorska på barnmorskemottagningen.
Det går också bra att berätta om dina önskemål till oss i personalen under födseln. Du får såklart också ändra dig under födselns gång om det som står i ditt brev inte längre motsvarar dina önskemål. Vi håller alltid en dialog med dig under födseln. Vi vet att saker och ting kan komma att ändra sig under resans gång.
- Senast granskad: 14 mars 2025