
Venhälsan mottagning
Venhälsan är en av Sveriges ledande mottagningar för hiv-vård, prevention för sexuellt överförbara sjukdomar samt för sexuell hälsa med en unik kompetens kring män som har sex med män.
Venhälsan/infektionsmottagning 2 är idag Sveriges näst största hiv-mottagning med 1 600 patienter. Mottagningen är öppen för alla oavsett kön och sexuell läggning.
Sen 2018 erbjuder Venhälsan preexponeringsprofylax (PrEP) till män och transpersoner som har sex med andra män. PrEP minskar avsevärt risken att smittas vid HIV. 1 900 personer står idag PrEP genom Venhälsan som är den största vårdgivaren i Sverige för behandlingen.
Venhälsans historia
Venhälsan startade som ett ideellt initiativ 1982. Syftet var att mötet rapporter från USA om en ny svår sjukdom som spred sig bland män som har sex med män (MSM). 1982 var stigmat kring homosexualitet stort och många levde ett dubbelliv. Därför var det viktigt att kunna vara anonym på Venhälsan.
Från start var målsättningen med Venhälsan
- Att förebygga sjukdomar bland män som har sex med män
- Att minska smittspridning genom information och utbildning
- Att förbättra vården för män som har sex med män genom information till läkare och sjukvårdspersonal.
Venhälsans fokus på hiv växte i takt med att AIDS-epidemin. 1988 öppnades den första vårdavdelningen för patienter med AIDS på Södersjukhuset. Från början hade avdelningen åtta platser men antalet platser utökades successivt.
1996 kom medicin som kunde kontroller hiv-viruset. Hiv innebar då inte längre en dödsdom. De sista vårdplatserna för patienter med AIDS på Södersjukhuset stängde 1997.
Idag är medicinerna så bra att välkontrollerad Hiv inte smittar. Det påverkar inte heller imunstatus. Personer med välbehandlad hiv väntas leva lika länge som övriga befolkningen.
Patientmottagningar
- Senast granskad: 3 april 2025