Hoppa till huvudinnehållet

Din ortopedoperation

Du ska snart operera dig på Södersjukhuset. Din insats har stor betydelse för resultatet.

Nedanför kan du läsa mer om de olika stegen du som patient kommer genomgå när du ska utföra en ortopedoperation. Vi har också samlat de vanligaste frågorna som brukar komma upp och besvarat dem. Behöver du kontakta oss hittar du kontaktuppgifter i menyn nedanför.

Övergripande processteg

  • Här kan du läsa om vilka förberedelser du behöver göra inför din operation. Genom att följa instruktionerna kan du skapa bästa möjliga förutsättningar för ett lyckat resultat.  

    Personal på sjukhuset

    Du kan påverka din operation

    Läkemedel

    Före operationen måste du göra ett uppehåll med vissa mediciner eftersom de ökar blödningsrisken, även vissa receptfria läkemedel och naturläkemedel berörs. Om du tar blodförtunnade läkemedel är det viktigt att du talar om det inför att du ska opereras. Din läkare meddelar om och när du behöver göra uppehåll i din läkemedelsbehandling. 

     

    Alkohol, nikotin och kostens påverkan 

    Ingen alkohol 

    Alkohol belastar hjärta och kärl, och kan innebära förhöjt blodtryck, hjärtrytmrubbning och hjärtsvikt. Du får inte dricka alkohol fyra veckor innan eller fyra veckor efter din operation. Ett uppehåll minskar risken för komplikationer och gör att dina sår läker bättre. 

    Sluta röka och snusa 

    Så fort du vet att du ska opereras bör du sluta röka. Rökuppehåll i samband med operationen minskar risken för komplikationer med 50 %. Om du slutar röka minst fyra veckor före operationen och är rökfri minst fyra veckor efter löper du betydligt mindre risk för sårinfektioner eller komplikationer med benläkning. Om du snusar bör du sluta snusa två veckor före operationen. Läs mer om varför du bör göra ett rökstopp och hur du kan få hjälp

    Ät hälsosam och varierad kost 

    Inför och efter en operation är det ännu viktigare att äta bra. Det påverkar sårläkningen och återhämtningen positivt. En liten men effektiv förändring i kosten kan vara att äta mer grönsaker. 

    Inga sår eller infektioner i kroppen

    Du kan inte opereras om du har sår på huden eller en pågående infektion i kroppen. Det kan ge problem med sårläkningen. Kontakta din operationsplanerare som du haft kontakt med inför operationen så fort du får något av följande symptom:  

    • Sår på kroppen  
    • Infektion: förkyld, maginfluensa, tandinfektion eller feber  
    • Rodnad i ljumskar eller under brösten  
    • Om ditt hälsotillstånd förändras till det sämre 

     

    Hjälp och stöd innan och efter operation 

    Be om hjälp och stöd 

    Du får gärna ha en närstående med vid dina samtal med läkaren: beslut om behandling, samtal kring hemgång och eventuella ingrepp. Fler öron hör bättre! 

    Du kan dela all information på den här sidan med nära och kära eller hemtjänstpersonal som du vill ska känna till vad som kommer hända innan, under och efter din operation. Du kan även skriva ut informationen och kanske sätta upp valda delar på kylskåpet så att andra kan läsa.  

    Många åker hem samma dag eller dagen efter operationen, då är det väldigt bra att ha någon som hjälper till vid hemfärden eller när du kommer hem. Fundera på hur det kommer bli för dig och diskutera med dina närstående. Känner du dig orolig kan du be en vän eller familjemedlem att sova över ett par dagar för att hålla dig sällskap. 

    För dig utan närstående 

    Om du är ensam och är orolig för hur det ska bli efter operationen kan du kontakta en biståndshandläggare på din kommun. Alla som är över 65 år, eller är yngre och har en funktionsnedsättning, kan ansöka om trygghetslarm. Det är en larmknapp man har runt handleden som man kan larma på om man ramlar eller plötsligt blir sjuk. Du ansöker om larmknapp via din biståndshandläggare. Prata med oss på avdelningen när du ligger inne för operation så hjälper vi dig med fortsatt kontakt med kommunen.  

    Närstående och patient på promenad 

     

    Viktigt att förbereda innan operationen 

    Dagen innan operationen

    Fasta innan operationen

    Du ska fasta innan operationen, men du behöver näring och vätska för att din kropp ska klara operationen bra. Därför är det viktigt att äta och dricka ordentligt så länge du kan. Börja inte din fasta för tidigt. Ett bra tips är att äta en sen middag kvällen innan din operation. 

    • Ät och drick som vanligt fram tills 02.00 på operationsdagen  
    • Drick klara drycker: vatten, klar saft, kaffe utan mjölk och läsk. Det kan du dricka fram tills kl. 06.00 på operationsdagen 
    • Under fastan ska du inte röka eller snusa

     

    Duscha två gånger med antiseptisk tvål 

    Duscha två gånger med antiseptisk tvål kvällen innan operation. Tvålarna Descutan och Hibiscrub finns att köpa på apoteket. Använd inte vanligt schampo, balsam, tvål eller hudlotion. Använd en ren handduk, rena lakan och ta fram rena kläder. På avdelningen, morgonen innan operation, kommer du att duscha en gång till. Här finns detaljerade instruktioner

    Packa din väska 

    Ta bara med det du behöver till avdelningen. Du kommer att ha tillgång till en garderob som du kan låsa. Det finns även gratis wifi. 
     
    Det här ska du ta med: 
    - Legitimation 
    - Läkemedelslista och ev. schema för Waran. Du kan skriva ut läkemedelslista från vårdguiden och på ditt apotek. Du ansvarar själv för att ta dina morgonmedicner på operationsdagens morgon. Medta ev. ögondroppar, inhalationer och licenspreparat.
    - Stadiga skor som du kan ta av och på själv efter operationen, och som tillåter att fötterna sväller upp. 
    - Bekväma kläder som inte sitter åt. 
    - Necessär med toalettartiklar. 
    - Eventuella hjälpmedel, kryckor, rullator, etc. 
    - Kontanter eller betalkort för att hämta ut läkemedel på recept.

     

     Läkemedelslista, läkemedel, bekväma skor och kläder, hjälpmedel, plånbok, legitimation, toalettartiklar

    Planera för hemgång 

    Förbered ditt hem 

    Det är bra att ha förberett hemmet inför att du kommer hem från operation. Många kommer hem 1–2 dagar efter operationen. Det som påverkar hur länge du stannar på sjukhuset är hur operationen går och dina förutsättningar. Du kan vara trött och omtöcknad, ha sämre balans än vanligt och du kan också uppleva mer smärta. Därför kan det vara bra att göra vägen fram till sängen enkel, ha halkskydd och kanske en pall till duschen och ta bort små mattor. Det kan också vara bekvämt att ha några matlådor färdiga i frysen, och kanske vill du be någon om hjälp med att vattna blommorna eller handla. 
     
    Hjälpmedel som kan vara bra att köpa hem är: 

    • Ett långt skohorn 
    • Halkskydd till badkar eller dusch 
    • Duschpall finns att hyra av regionen, fråga personal 

     

    Kontakta sjukgymnast/arbetsterapeut och vårdcentral 

    En fysioterapeut/sjukgymnast på din vårdcentral hjälper dig med träning efter operationen. Om du behöver speciella hjälpmedel: duschpall, griptång, rullator, kryckor eller annat, så får du hjälp av en arbetsterapeut eller fysioterapeut.  
     
    Du kan redan före operationen ta kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterapeut via Vårdguiden, www.1177.se. Du kan också kontakta din vårdcentral.  

    Vi rekommenderar att du fyller i Min målbild, där skriver du vad du vill kunna göra efter din operation. Du använder dokumentet som underlag i dialog med sjukgymnast för att sätta rätt övningar för dina behov. Du kan ladda ner Min Målbild här (pdf, 62 kB)

    Informera hemtjänst & biståndshandläggare 

    Om du har hemtjänst är viktigt att du informerar dem om din operation. Om du tror att du behöver utökad hjälp efter operationen kontakta biståndshandläggare i din kommun i god tid före operationen. 

    Vi har tagit fram en checklista som du kan skriva ut och sätta upp hemma. Den fungerar som en stöttning för att komma ihåg allt du behöver ordna före operation. Du kan ladda ner checklistan här (pdf, 115 kB) 

    Din väg till operationen  

    Här ser du processen fram till operationsdagen steg för steg: 

    Processbild: din väg till operationen

    1. Bedömning av läkare 

    På Ortopedmottagningen får du en bedömning av en läkare. Din läkare bestämmer tillsammans med dig om operation är ett alternativ för dig. Här kan du få göra flera röntgenbesök för att läkaren ska få ett bra underlag att fatta beslut på. Prata gärna med läkaren om vilka förhoppningar du har på resultatet, och vad du kan förvänta dig i form av rörlighet och aktivitet efter operationen.  

    2. Du får ditt operationsdatum 

    Dfår datum för operationen i ett kallelsebrev i första hand till ditt 1177-konto, om du inte har ett sådant skickas ett brev hem till. Du får även uppgifter för att kunna fylla i Hälsodeklaration via dator och, om det skulle vara aktuellt, information om hur du ska lämna blodprov. Du kan även bli kallad till en kompletterande röntgen.

    3. Gör hälsodeklaration 

    I ditt kallelsebrev hittar du länk och kod för att fylla i hälsodeklaration. Du kan också logga in på 1177.se 

    4. Ta blodprov på lab 

    Du tar blodprov på ett labb, oftast på vårdcentralen. 

    5. Ortopeden 

    De flesta behöver komma till avdelningens inskrivningsmottagning innan operationen för att narkosläkare och personal ska kunna planera din operationOm det bedöms viktigt för din vård får du en tid i ett kallelsebrev.  kan du också kan ställa frågor om din operationFörbered frågor genom att skriva ner dem på ett papper och ta med till inskrivningsdagen.  

    Vad ska jag ta med till besöket?  

    1. Läkemedelslista

    2. Din legitimation  

    3. Frågor som du vill ha svar på 

  • Här har vi samlat råd om vad du kan göra under din tid på sjukhuset. Tipsen kan förbättra din upplevelse och resultatet av din operation. 

    Personal hjälper patient med rehabilitering 

    Din tid på sjukhuset

    Våga fråga

    Under din tid på avdelningen efter operationen kommer du träffa läkare, sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast/fysioterapeut: alla med specialistkunskap och erfarenhet av din operation. Passa på att fråga allt du undrar över, och var inte rädd för att be oss förklara. Vi är här för din skull. Vi har samlat några vanliga frågor och svar under sektionen Vanliga frågor. 

    Din träning börjar direkt

    Redan på operationsdagen ska du komma upp och stå och gå några steg med hjälp av personalen. Ät lunch i darummet och ta gärna små promenader på avdelningen.

    Du är den viktigaste delen av din träning. Din motivation och medverkan i träningen gör stor skillnad för resultatet av operationen. Vi hjälper dig, tveka inte att fråga oss om det är något som du vill göra. 

    Prata med oss om din smärta

    Smärta efter operationen är inte farligt, men att härda ut kan hindra dig i din återhämtning negativt. Om du väntar för länge med att ta smärtstillande har medicinerna sämre effekt, därför är det viktigt att du berättar för oss om hur ont det gör så vi kan behandla i god tid. Smärta upplevs olika och det är bara du som vet hur stark din smärta är. Vi vill anpassa den smärtstillande behandlingen efter dig så att du vågar röra på dig.

    Använd en smärtskala när du beskriver din smärta, då blir det tydligt för vårdpersonalen om din smärta stiger och de kan ge rätt läkemedel i tid så att smärtan blir uthärdlig för dig. När man har ont vill man gärna ligga still, och det ökar risken för blodpropp i ben och lungor.

    För att du ska kunna träna måste du ta så mycket smärtlindring som behövs. Smärtstillande är viktigt efter operationen för att du ska kunna röra dig och hålla igång blodcirkulationen så att kroppen mår bra.

    Använd smärtskalan för att förmedla smärta: Skalan är graderad från 0 till 10. 0 = ingen smärta 10 = värsta tänkbara smärta. Läs mer om smärta efter operation

    1–2 dagar på sjukhuset

    Vårdtid 1–2 dagar

    Många patienter som gjort ortopediska operationer åker hem fort: en del samma dag, andra 1–2 dagar efter operation. Var förberedd, till exempel genom att ha någon som hjälper dig på resan hem. Diskutera i förväg hur ni kan göra resan bekväm och hur du ska hämta ut dina mediciner.

    Om du är orolig inför att komma hem, prata med vårdpersonalen. Det som påverkar din vårdtid är dels vilken typ av operation du ska göra, men också dina personliga förutsättningar. Det du ska klara innan det är dags att åka hem är:

    • Att du kan ta dig i och ur sängen
    • Att du kan gå med gånghjälpmedel
    • Att du klarar att gå i trappor
    • Att du kan sköta enklare dagliga aktiviteter

    Du ska också känna att smärtan är hanterbar med hjälp av den smärtlindring du får. Du kan däremot inte förvänta dig att vara helt smärtfri första tiden efter operation.

    Möte med sjukgymnast

     

    Genomgång inför hemgång

    Tillsammans med dig kommer vi att gå igenom den information du behöver för att känna dig trygg att lämna sjukhuset. Tveka inte att fråga personalen om det är något du undrar över.

    Innan hemgång pratar vi om:

    Din operation och plan för framtiden

    - Resultatet efter din operation, om läkningen och vad du kan förvänta dig efter utskrivning

    - Hur du kan förebygga blodproppar

    - Smärtlindring och eventuellt andra läkemedel (dosering, nedtrappning, biverkningar)

    - Stygn och förband

    - Din hälsoplan

    - Din rörelseträning

    - Du kommer också att ha träffat din ansvariga läkare 

    Hemresa och tiden hemma

    - Transporten hem

    - Läkarintyg för eventuell sjukskrivning

    - Utskrivning av extra hjälpmedel

    - Hemtjänst

    - Recept och information om dina läkemedel

     

    Det här händer när du ska opereras

    Här ser du processtegen från förberedelser tills att det är dags att åka hem:

    Processbild Detta händer när du ska opereras

    1. Förberedelser på vårdavdelningen

    Anmäl dig i receptionen på avdelning 62. Är receptionen obemannad så sätt dig ner på stolarna utanför receptionen. Personalen vet vilka som ska komma för opereration. Du blir visad till ett rum där du ska duscha och byta om till sjukhusets kläder. Personalen kommer sedan att ta kontroller på dig (puls, blodtryck, temperatur osv.) och du kommer att få en infart (en tunn plastkateter som förs in i ett blodkärl) där du kan få dropp och läkemedel. Ofta får man vänta ett tag på vårdavdelningen innan det är dags för operation.

    Innan operationen ska du kissa, och personalen kommer kontrollera att din blåsa är tom med ultraljud. Sedan blir du blir förd till operationssalen. 

    1. Operationen

    När det är dags för operation följer en sköterska med dig till operationsavdelningen. Där får du träffa narkos- och operationspersonal som förbereder det sista inför operationen. Alla steg under operationsdagen tar mer eller mindre tid men det kan vara bra att veta att det kan dröja allt mellan ett par timmar upp mot 8–10 timmar från det att man kommer på morgonen innan man är tillbaka på avdelningen.

    2. På uppvakningsavdelningen

    Efter operationen får du vakna upp på uppvakningsavdelningen. Din rörlighet och känsel kommer att komma tillbaka, och då får du extra smärtlindring om det behövs. Personalen kontrollerar att du mår bra efter operationen, sedan förs du tillbaka till avdelningen.

    3. På avdelningen

    När du kommer till vårdavdelningen träffar du ett team bestående av läkare, sjuksköterska, undersköterska, fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterapeut. De ska stötta dig under din träning och återhämtning.

    Så fort du återfått känseln i benet ska du börja med ditt träningsprogram. Dagarna efter operationen är det viktigt att du stegvis blir mer aktiv. Använd gärna dina egna kläder och ät lunch i dagrummet. Se även dina vardagliga aktiviteter som en träning: toalettbesök, klä på kläder och promenader i korridoren.

    4. Läkarkontroll

    Du kommer att få träffa en läkare efter operationen som berättar för dig om resultatet. Du kan få röntga området igen så vi ser att resultatet är bra.

    5. Dags att åka hem

    Vi hjälper dig att träna så att du klarar enklare vardagliga sysslor innan du åker hem. De flesta stannar 1–2 dagar på avdelningen efter operationen. I samband med att du åker hem har du ett utskrivningssamtal där du får muntlig och skriftlig information.

    6. Hämta ut dina recept

    Du får mediciner utskrivna på digitalt recept som du behöver ha med dig hem. Det är bra om du har planerat för att få hjälp med att hämta dina mediciner. Du kommer att få smärtstillande och eventuellt annat du behöver, till exempel läkemedel mot förstoppning eller blodförtunnande medel.

  • För att resultatet ska bli så bra så möjligt efter din operation är det viktigt att du själv tar ansvar för din fortsatta träning.

    Person med kryckor

    Tiden efter operationen 

    Läkningsprocessen

    Det kan ta från sex månader och upp till ett år innan du är fullt aktiv och smärtfri. Det är vanligt och naturligt att ha ont i det opererade området efter operationen.

    Väl hemma brukar många vara mer aktiva, då kan du få mer smärta och svullnad än på sjukhuset. En del kan vara svullna och ha ont under flera månader. För att minska svullnaden kan du vila med det opererade benet/armen i högläge och trampa med foten eller pumpa med handen. Du kan också använda stödstrumpa för att få ner svullnaden. Det är däremot viktigt för läkning och återhämtning att du fortfarande rör på dig.

    Efter vissa operationer får man läkemedel för att minska risken för blodpropp. Blodutgjutning i huden (blå-röd-gul färg) runt om och nedanför operationsområdet är vanligt och helt ofarligt. Det försvinner vanligtvis efter någon vecka.

    Du ska använda kryckor eller rullator de första 4–6 veckorna hemma tills du fått tillbaka muskelkraft och balans. Tar du långa promenader kan du använda hjälpmedel ännu längre. Om du bara använder en krycka, håll den i handen på den sida som inte har opererats.

    Efter operationen ska du inte byta förbandet själv. Om förbandet lossnar eller om det är fuktigt under behöver du boka en tid hos vårdcentralen för att byta det. Förband av plast tål lite vatten, men det är alltid bäst att skydda förbandet. Du kan köpa specialskydd för ben på vissa apotek. Ofta kan plastpåsar eller gladpack som fästs med gummiband eller tejp fungera lika bra som skydd.

    Undvik tandläkarbesök 3–6 månader efter operationen eftersom ingrepp ökar risken för infektion under tiden din kropp läker.

    Att tänka på:

    • Du ska inte bära tungt, max 20 kg. Försök att fördela vikten på båda benen.
    • Du får köra bil när du har full kontroll på benet, vanligtvis tar det ca 2–3 månader innan du kan köra igen. Du ska inte köra bil så länge du tar starka smärtlindrande läkemedel.

     

    Flygresor ökar risken för blodpropp, därför ska du helst inte flyga de första sex veckorna efter operationen. Vid flygets säkerhetskontroll kan det larma om du har fått någon form av metall inopererad (platta, skruvar, protes) och då undersöks du med metalldetektor.

    Var noga med din rehabilitering

    Vi hjälper dig att komma igång på sjukhuset, men sedan måste du själv ta ansvar för din rehabilitering. Det är väldigt viktigt att du rör på dig, efter operation kan man inte vila sig i form! Att vara inaktiv ökar risken för att du drar på dig andra sjukdomar. Rehabiliteringen tar tid och därför är det viktigt att du får stöd i processen av din fysioterapeut/sjukgymnast.

    Efter höftoperation

    Efter en höftprotesoperation bör du påbörja den fortsatta rehabiliteringen inom två veckor. Rehabiliteringen är till för att bygga upp muskelstyrka och funktion runt höftleden, som bland annat är viktigt för att kunna gå på rätt sätt och ge bättre möjlighet för att du ska kunna röra dig i din vardag.

    Efter knäoperation

    Efter en knäprotesoperation bör du påbörja den fortsatta rehabiliteringen inom 3–4 dagar. Om du börjar sent med rehabilitering kan du bli stel i knät, vilket påverkar din förmåga att sitta, gå i trappor och röra dig i din vardag.

    Ta hjälp av fysioterapeut

    Du bör ha det första besöket hos din sjukgymnast/fysioterapeut inom kort efter utskrivningen. Har du inte ringt och bokat tid innan operationen behöver du göra det direkt efter din operation. Du kan ta kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast via Vårdguiden, www.1177.se. Det kan finnas möjlighet att ansöka om inneliggande vård om det visar sig att ditt hälsotillstånd gör att du inte kan åka hem direkt från sjukhuset. Det beslutet tas i så fall efter operationen. Snabbast återhämtning får du i regel hemma eftersom du rör dig mer naturligt i vardagen.

    Du väljer själv vilken fysioterapeut/sjukgymnast du vill gå till. De flesta vårdgivare erbjuder sjukgymnastik på en mottagning, och ibland kan du också ha möjlighet till uppföljning i hemmet om du behöver det. Om mottagningen har ett avtal med landstinget gäller högkostnadsskydd. Träningen som du gör tillsammans med fysioterapeuten/sjukgymnasten är viktig för att du ska få ett så bra slutresultat som möjligt efter operationen.

    När du träffar fysioterapeut/sjukgymnast får du rehabiliteringsövningar som är anpassade efter din skada. Följ din sjukgymnast/fysioterapeuts råd för att bli så bra som möjligt. Du förväntas få tillbaka mycket rörlighet om du gör de övningarna du får, och om du gör dem regelbundet. Hur snabbt du får tillbaka din rörlighet ser individuellt ut.

    Ett bra sätt att motivera sig till rehabilitering är att tänka på målet du haft med din operation, exempelvis att kunna gå ut med hunden eller spela golf. Varje gång du tränar för att få upp din kapacitet kommer du närmare ditt mål - det är ett långsiktigt arbete.

     Två män som tränar

    Nedtrappning av smärtlindring

    Du kommer att behöva ta smärtlindrande medicin i ca 2 veckor efter operationen. Du drar ner på mängden smärtstillande allt eftersom smärtan försvinner. Du kan få abstinenssymtom av vissa mediciner, det betyder att kroppen har vant sig vid att få ett visst ämne i medicinen och kan reagera när det plötsligt försvinner.

    Du får oftast Alvedon (Paracetamol) som grundsmärtlindring, som du ska ta med jämna mellanrum. Följ ordinationen från din läkare. Alvedon minskar behovet av starkare läkemedel. Fortsätt med Alvedon så länge du har ont. Alvedon kan du avsluta utan abstinenssymtom.

    Ibland får du också Oxycontin som är ett långverkande morfinliknande läkemedel. Oxycontin ska du minska stegvis, då är det lägre risk för abstinenssymtom. Nedtrappningen börjar från den dos du hade på sjukhuset. När du blir utskriven får du ett nedtrappningsschema med instruktioner.

    Vanliga tecken på abstinens är svettningar, rinnande näsa, influensakänsla, gåshud, myrkrypningar, magont eller ökande smärta. Du kan också få problem med förstoppning under nedtrappning om du tagit oxycontin. Då är det bra att äta movicol som är ett laxerande pulver. Om du får abstinenssymtom är det helt ofarligt och symtomen försvinner inom ett par dagar.

    Behöver du mer smärtstillande när du kommit hem efter operationen kan du få förnyat recept via Vårdguiden på 1177, du kan också höra av dig till din vårdcentral. Har du frågor kring ditt recept kontaktar du Ortopedmottagningen. Kontaktuppgifter hittar du här 

    Komplikationer

    Risken för att du får problem efter ortopediska operationer är liten. Trots det drabbas en del patienter av infektioner och av blodpropp. Komplikationer uppstår oftast några dygn efter operationen, men risken kan finnas kvar under flera veckor, ända upp till några månader.

    Varningssignaler att vara uppmärksam på är:

    • Smärta och värk som ändrar karaktär
    • Ökande rodnad och värme i operationsområdet
    • Ökande svullnad i operationsområdet
    • Om såret fortsätter eller börjar vätska eller blöda

    Om du har något av dessa besvär ska du kontakta Ortopedmottagningen. Kontaktuppgifter hittar du här


    Om du har något av dessa symtom kontakta akutmottagningen:

    • Feber över 38 grader och allmänpåverkad
    • Värk i vaden eller låret som du inte haft tidigare
    • Problem med andningen

    Om du röker eller dricker alkohol är risken för komplikationer större. Du bör därför inte röka eller dricka alkohol under 4 veckor efter operationen. Så länge du tar morfinpreparat ska du inte heller dricka alkohol.

    Läs mer om rökfri och alkoholfri operation (pdf, 95 kB)

    Bra att veta efter hemgång

    Förväntad funktion & rörelseförmåga

    Med tiden kommer du att få tillbaka mer och mer funktion och rörelseförmåga. Däremot kan du i vissa positioner eller rörelser bli påmind om din operation i form av smärta eller stelhet. Det är fullt normalt att du kan känna av detta även flera år efter att du opererat dig. 

    Att du känner smärta upp till ett år efter operationen är inte ovanligt. Viss svullnad kan hålla i sig 3–6 månader. Har du besvär med smärta eller obehag som inte går över kan du kontakta mottagningen, då bokar vi in dig för en kontroll hos läkare. 

    Hjälpmedel strumppådragare 

    Förläng livet på protesen

    Riskerna för komplikationer vid proteskirurgi är liten, men en inopererad protes är alltid infektionskänslig och du behöver vara uppmärksam på om du får infektioner. Om du har en envis infektion ska du söka vård. Får du en infektion i tandköttet eller tandrötterna ska du berätta för din tandläkare/tandhygienist att du har en protes.

    Genom åren har vi fått stor erfarenhet av protesoperationer. Protesen håller allt längre och du kan leva så gott som normalt. Rörligheten i den nya leden blir bra med tiden men du kan inte räkna med att den blir lika bra som en helt normal led, du ska därför inte belasta leden med tungt arbete.

    Du kan påverka protesens livslängd genom att undvika aktiviteter som skapar stötbelastning i leden, exempelvis löpning. Däremot går det bra att promenera, spela golf, simma, cykla och åka längdskidor. För höftproteser bör du undvika rörelser i sidled, eller roterande rörelser i höftleden, exempelvis sitta skräddare.

    Sex efter höftproteskirurgi

    Den nya leden håller att stå på och belasta, men vävnaderna behöver tid att läka samman för att ge den nya leden så bra stöd som möjligt. Du borde därför vänta med att ha samlag i ca 3 veckor.

    Även efter 3 veckor finns det fortfarande vissa rörelser och ställningar som kan göra ont och riskera att den nya ledkulan hoppar ur led (luxation):

    Tre veckor till minst tre månader efter operation:

    • Ni kan nu ligga på den opererade sidan men fortsätt undvik att ligga på den andra sidan.

    • Att böja i höften mer än 90° innebär hög risk för luxation.

    Här hittar du en PDF med illustrationer för sex efter höftplastik (pdf, 895 kB)

    Detta händer efter att du lämnat sjukhuset

    Här ser du de olika stegen som kommer efter att du lämnat sjukhuset:

    Processbild: Detta händer efter att du lämnat sjukhuset

     

    1. Träffa din fysioterapeut/sjukgymnast

    Du bör träffa en fysioterapeut/sjukgymnast några dagar efter operationen för att komma igång med rehabiliteringen. 

    2. Ta bort stygnen

    Stygnen tar du bort tre veckor efter operationen, detta bokar du själv på din vårdcentral.

    3. Återbesök

    Du blir kallad till ett återbesök efter operation din operation. Då får du en utvärdering av din rörelseförmåga, tips och råd samt kan diskutera de frågor du har. Vid behov eller besvär kan du alltid höra av dig till mottagningen för att boka en tid med läkare.  Kallelsen för återbesök till Ortopedmottagningen skickas via Alltid öppet.

  • Inför operation 

    Vilken tid på dagen är min operation?  
    Du kommer att få en tid när du ska infinna dig på avdelningen på operationsdagen. Detta är inte tiden som operationen startar utan det kan dröja en till flera timmar, under tiden kommer du att förberedas inför operationen. Läs mer om detta under rubriken ”Din tid på sjukhuset”. 

    Vad händer om operationen måste skjutas upp?  
    Om din operation blir inställd mindre än 48 timmar innan du skulle inställa dig på sjukhuset eller om operationen inte påbörjas inom 24 timmar efter den planerade tiden kan du ha rätt till ersättning. Detta gäller endast planerade operationer och om man är folkbokförd i Stockholms län. Du kommer antingen att få en ny tid direkt på sjukhuset eller så hör vår operationsplanerare av sig när det finns en ny tid. 

    Har jag rätt till sjukresa? 
    Du kan få tillstånd för sjukresa om din vårdgivare gör en medicinsk bedömning att du inte kan resa med den allmänna kollektivtrafiken vid tillfället för ditt vårdbesök. Här kan du läsa mer om sjukresor. 

    Hur gör jag om jag behöver ställa in operationen?  
    Kontakta vår operationskoordinator på telefonnummer 08-123 628 19 

     

    Vårdtid 

    Hur länge kommer jag stanna på sjukhuset?   
    Efter operationen stannar du 1-2 dagar. Faktorer som påverkar din vårdtid är dels vilken typ av operation du ska genomgå samt dina personliga förutsättningar. Det du ska klara innan det är dags att åka hem är att: ta dig i och ur sängen, ta av och på kläder, känna dig trygg med ett lämpligt gånghjälpmedel om det finns behov av detta samt eventuellt ha gått i trappa. Du ska även ha en hanterbar smärtsituation med hjälp av den smärtlindring som du får, man kan dock inte förvänta sig att vara helt smärtfri första tiden efter operation. 

    Hur länge kommer jag att vara sjukskriven? 
    Det beror på vilken operation man genomgår och vad man arbetar med. Det kan variera från 3 veckor upp till 4 månader, prata med din läkare efter operationen.  

     

    Rehabilitering  

    Kan jag få inneliggande rehab efter operationen?  
    Utifrån dina behov efter operationen bedömer vi vilken typ av eftervård som just du behöver, detta går inte att avgöra innan operationen. 
     
    Vilka hjälpmedel behöver jag?  
    Detta är beroende på vilken operation du genomgått samt dina personliga förutsättningar. Man kan behöva hjälpmedel så som toalettförhöjningar, griptång eller strumppådragare och detta får man hjälp med av en arbetsterapeut. Om man istället behöver kryckor eller annat gånghjälpmedel är det en sjukgymnast/fysioterapeut som hjälper dig. Du kan redan innan operationen kontakta en arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut via Vårdguiden 1177 eller via din vårdcentral. 

     

    Smärta & svullnad 

    Är smärta normalt efter operationen?   
    Det är vanligt och naturligt att ha ont i det opererade området efter operationen. En del kan vara svullna och känna smärta under flera månader. Väl hemma brukar många vara mer aktiva och det kan innebära mer smärta och svullnad än under sjukhusvistelsen. Om du upplever att smärtan ändrar karaktär kan du ringa Vårdguiden 1177 för rådgivning. 

    Jag är svullen efter min skada, är det farligt? 
    Nej, det är vanligt med svullnad en längre tid efter en skada. Det motverkas med högläge, dvs håll den skadade kroppsdelen över hjärtats höjd. Det är vanligt med svullnad som kommer och går upp till 12 år efter skadetillfället.  

    Jag behöver förnya recept, hur ska jag göra? 
    Förnyelse av recept gäller de läkemedel som din ortoped har skrivit ut. Övriga läkemedel vänd dig till din vårdcentral. Vid förnyelse av recept ser vi gärna att du kontaktar Ortopedmottagningen via 1177 - vårdguidens e-tjänster. Har du inte tillgång till 1177 vårdguidens e-tjänster kontakta Ortopedmottagningen på telefonnummer 08-6162810. 

    Hur får jag min journal? 
    Du kan läsa din journal via 1177 vårdguidens e-tjänster.Du kan också beställa din journal via Journalservice Södersjukhuset.

     

    Fritidsaktiviteter 

    När kan jag köra bil efter operation? 
    Du ska inte köra bil så länge du tar starka smärtlindrande läkemedel. Om du har genomgått en operation i benet får du köra bil när du har återfått full kontroll på benet, vanligtvis tar det ca 2-3 månader innan man är lämplig som bilförare igen.  

    När kan man bada efter operation? 
    Det är inte lämpligt att bada förrän såret är helt läkt (cirka 6 veckor). 

    Kan man flyga efter operationen?  
    Flygresor ökar risken för blodpropp. Undvik därför att flyga de första sex veckorna efter operationen. 

    Kommer det att larma när jag går igenom säkerhetskontrollen på flygplatser?  
    Det kan larma om du har fått någon form av metall inopererad (platta, skruvar, protes) och då undersöks du med metalldetektor. Det finns inget intyg man kan få för detta. 

  • Du når oss via 1177 Vårdguiden
    Du kan alltid kontakta 1177 Vårdguiden via telefon eller logga in på www.1177.se.

    På 1177 Vårdguiden kan du även förnya dina recept och ställa frågor via kontaktformulär till Ortopedmottagningen.

    Om du har frågor specifikt om ditt operationsdatum:
    Ortopedens operationsplanering
    Telefon: 08-123 628 19

    Om du har generella frågor om operationen:
    Ortopedisk avdelning 62/KUA
    Telefon: 08-123 612 62