Hoppa till huvudinnehållet

Vad är endometrios?

Komplex och avancerad kirurgi för att behandla svår endometrios bedrivs sedan 2020 på Södersjukhuset inom ramen för ett uppdrag inom Nationell högspecialiserad vård, NHV. Men vad är egentligen endometrios? Malin Brunes, överläkare inom gynekologi, och en del av endometriosteamet på Södersjukhuset, ger en översikt.

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom som bara drabbar personer födda med livmoder. Det innebär att livmoderslemhinnan som normalt sett bara sitter på insidan av livmodern fäster utanför livmodern i bukhålan. Vanligast är att det sitter i bukhinnan i bäckenet, i äggstocken eller på äggledarna men det kan också sätta sig djupt i andra organ som tarm eller urinblåsa.

Malin Brunes, överläkare gynekologi

Malin Brunes, överläkare
gynekologi, Södersjukhuset

Hur får man diagnosen endometrios?

Det finns ingen behandling som helt tar bort sjukdomen, men mycket forskning pågår. Det finns dock bra behandling mot symptomen. Vi använder en kombination av medicinsk och kirurgisk behandling för att minska smärtan Den medicinska behandlingen är hormonell och ofta fungerar vanliga hormonella preventivmedel. Målet med den medicinska behandlingen är blödningsfrihet och mindre smärta. Ibland är kirurgi nödvändigt men helst ska man undvika det om kvinnan har önskemål om att bli gravid i framtiden då varje operation på äggstocken försämrar äggstocksfunktionen.

Varför får man endometrios? Är det ärftligt?

Vi vet inte idag varför man får endometrios men forskning pågår. Vi tror att immunsystemet spelar roll och vi vet att sjukdomen ger inflammation och sammanväxningar. Det är ärftligt med endometrios.

Varför gör endometrios ont?

Vi vet inte exakt varför vissa kvinnor med endometrios får mer ont än andra. Studier har visat att graden av sjukdomen som ses vi operationen inte går att koppla samman med symtom dvs vissa kvinnor har mycket svår endometrios när man opererar men har inte så mycket smärta. Andra kvinnor har bara en liten förändring i bukhinnan vid operation men invalidiserande smärta. Vi vet att sjukdomen ger upphov till inflammation och på det sättet en retning i bukhinnan, vilket kan ge smärta. Förutom inflammation ser man i vissa fall också ärrbildning och sammanväxningar som kan göra ont. Stora cystor med gammalt blod i äggstocken kan också ge tryckbesvär rent mekaniskt.

Var ska man vända sig om man tror att man har endometrios?

Man ska vända sig till sin gynekolog om man tror att man har endometrios. För unga kvinnor finns också en bra hjälp att få via ungdomsmottagningen. Det viktigaste är att man förstår att svår mensvärk som gör att man inte kan jobba eller gå i skolan är inte normalt och att det finns hjälp att få.

Dessa frågor och svar kommer ursprungligen från Södersjukhusets Instagramkonto, där våra följare fick ställa frågor om endometrios under v.10.

 

Mer om Södersjukusets NHV-uppdrag inom endometrios

 

Foto: Instagram/thisisruthanne och Clas Fröhling, Fotogruppen Södersjukhuset