Hoppa till huvudinnehållet
Startsida / Avdelningar & mottagningar / Venhälsan
Besöksförbud på Södersjukhuset

För att minska risken för smittspridning av covid-19 för Södersjukhusets patienter och medarbetare införs ett generellt besöksförbud. Undantag kan göras i särskilda fall. Läs mer

Venhälsan


Om du har feber, hosta, andra symptom från luftvägarna eller huvudvärk och feber ska du inte komma till mottagningen! Diskutera med oss per telefon först!

If you have a fever, cough, other symptoms from the airways or headache and fever, please do not come to the clinic! Please call us for a discussion!


  Personer med HIV hänvisas till följande länk:

https://www.sodersjukhuset.se/avdelningar-och-mottagningar/infektionsmottagning-2/

Viktig information!

För att minska risken för smittspridning av covid-19 har Venhälsan tillfälligt haft sin verksamhet för nya PrEP-patienter och symtomfri testning stängd.

Från och med 1 september så kommer PrEP verksamheten att komma igång igen. Vi kallar patienter enligt väntelistan. Den 14 september kommer man som patient, även utan symtom, kunna boka en tid via 1177. Tiderna släpps kontinuerligt 2 dagar före valt datum.

Fram tills dess kan endast patienter som är kontaktspårade för en könsjukdom och/eller har symtom bokas för provtagning. Vi ber alla att respektera detta då stor del av vår personal har blivit omplacerade inom slutenvården.

Om du känner dig osäker på om du bör avboka din tid så är du välkommen att kontakta mottagningen på 08-616 25 00.

 

Sexperterna: Stopp i kö för PrEP på Venhälsan

Just nu pågår en kraftsamling inom hela sjukvården för att möta den pågående pandemin med covid-19. Eftersom Venhälsan är en del av infektionskliniken på Södersjukhuset blir en stor del av personalen involverad i detta arbete, och all vanlig verksamhet skärs ned till ett minimum.

Samtidigt som drygt 600 personer i Stockholmsområdet nu har PrEP utskrivet genom Venhälsan på Södersjukhuset så står också ungefär 700 personer i kö för att få det.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR

 

Instruktioner till självtestning

Tänk på att ta proverna samma dag som du har ditt återbesök. Har du fått ett extra provrör för urin så fyll det max en timme innan ditt besök. Detta är på grund av att det måste förvaras kylt.

Här hittar du instruktionerna

Engelska instruktioner

 


 

 

Telefonnummer:
08-616 25 00
Kontakta oss via 1177 Vårdguiden
 • Hitta hit

  Karta över sjukhusområdet Sjukhusbacken 14
  Entré: Sjukhusbacken 14
  Hiss: S
  Våning: -1
  Gå via entrén på Sjukhusbacken 14 och tag hiss S.
 • Om mottagningen

  Vi är en mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Hit är du välkommen för provtagning avseende könssjukdomar, samtal och rådgivning. Är du transperson och behöver göra en gynekologisk undersökning hänvisar vi dig till Gynekologiska HBT-mottagningen på Södersjukhuset.

  Er integritet är viktig för oss och därför har alla patienter på Venhälsan skyddade journaler. Detta betyder att ingen, annan än Venhälsans personal och du själv, kan se att du varit här eller läsa dina journalanteckningar.


  Tidsbokning

  Om du har symtom som du misstänker kan bero på en könssjukdom rekommenderar vi att du ringer till vår sjuksköterska på telefonnummer 08-616 25 00 – knappval 2 – för rådgivning och tidsbokning. Vi försöker då i regel ordna en tid inom 24 timmar. Det finns bara ett visst antal tider till sjuksköterskans telefon/dag varför vi rekommenderar att du ringer redan 07:30 för att garantera en köplats i vårt telefonsystem.

  Telefonnummer: 08-616 25 00

  Telefontider till sjuksköterska:

  Måndag till fredag: 07:30 – 11:00

  (Detta är tidsramen då sjuksköterskan ringer ut till patienten som fått en uppringningstid via vårt telefonkösystem som öppnar 07:30. Viktigt att därför veta att eftermiddagstiderna kan bli uppbokade redan på förmiddagen så att ni inte väntar med att ringa förrän då - liksom telefonsystemet vi använde tidigare).

  Telefontider till receptionen:

  Måndag till fredag: 07:30 – 11:30

  (För samtal med receptionen placeras man som tidigare i ett kösystem där ni väntar kvar tills personalen svarar). 


  Avbokning:

  För avbokning ringer du 08-616 25 00 och väljer därefter knappval 1. Om du behöver avboka eller boka om en tid hos oss måste du göra det senast 24 timmar före avtalad tid. Sent avbokade eller uteblivna besök för provtagning avseende könssjukdomar debiteras.

 • Inför besök

  Vid besöket blir du ombedd att uppge namn och personnummer/reservnummer, samt visa giltigt ID-kort. Undantag från detta är om du enbart önskar hiv-testa dig anonymt, vilket du har rätt till enligt Smittskyddslagen, SmL. Saknar du personnummer/reservnummer kan du kontakta receptionen så hjälper vi dig med detta.

  Alla besök på mottagningen är kostnadsfria. Du som behöver tolk (språk eller teckenspråk) till ditt besök, vänligen kontakta oss innan besöket för att vi skall kunna boka tolk.

 • Efter besök

  Om provtagningen visar att du har en sexuellt överförbar sjukdom (STI) kommer du att få behandling och en återbesökstid för kontrollprov. Du kommer även att få träffa en kurator för kontaktspårning. Vi finns också här för rådgivning och samtal om du har behov av det.

  Om du har några frågor efter besöket är du välkommen att kontakta oss på telefon eller via e-tjänsterna på 1177.

 • PrEP

  Aktuellt:

  Det har gått över ett år sedan Venhälsan började skriva ut PrEP. Intresset har varit enormt och cirka 1300 personer har skrivit upp sig på väntelistan. Av dessa har cirka 600 personer kontaktats för att påbörja PrEP. Väntetiden är därför för närvarande cirka 1 år då vi enbart kan ta emot ett visst antal nybesök / vecka.

  Vad är PrEP?

  Begreppet “PrEP” står för pre-expositions profylax. Ordet ”profylax” betyder att förebygga en infektion eller sjukdom. Målet med PrEP är att förhindra att du blir smittad av hiv. PrEP innebär att du regelbundet, i förebyggande syfte, tar läkemedel mot hiv. Tabletten som används innehåller två substanser (tenofovirdisoproxil och emtricitabine). Dessa substanser används även som en del av behandlingen som ges vid redan konstaterad HIV-infektion.

  Varför PrEP?

  Hiv fortsätter att spridas i världen trots att de flesta vet att konsekvent kondomanvändning ger ett mycket bra skydd. PrEP är ett komplement till kondom för att ge ett utökat skydd men ersätter aldrig kondom.

  PrEP skyddar INTE mot andra sexuellt överförbara infektioner.

  Hur fungerar PrEP?

  Läkemedel som används för PrEP blockerar möjligheten för hiv att kopiera sin arvsmassa och att etablera en infektion i människans celler. PrEP fungerar bara så länge tillräcklig koncentration av läkemedel finns i kroppen när du exponeras för viruset. Du måste därför ta tabletten i enlighet med ordination du får av din läkare.

  Måste jag ta läkemedel varje dag?

  Bäst bevisad skyddseffekt har PrEP om läkemedel tas dagligen. Det kan ta upp till en vecka efter medicinstart innan säker förebyggande skyddseffekt uppnås.

  Ett alternativt sätt att ta PrEP är att ta läkemedel ”on demand”. Detta sätt att ta PrEP har inte lika god dokumenterad skyddseffekt som daglig medicinering. ”On demand” innebär att 2 tabletter tas 2 – 24 timmar före sexuell kontakt och därefter 1 tablett dagligen så länge riskfylld sexuell aktivitet pågår samt ytterligare två dygn efter sista risktillfället. Om du tar mer än 15 tabletter per månad rekommenderas du övergå till kontinuerlig daglig medicinering.

  Bör jag överväga att använda PrEP?

  PrEP rekommenderas i första hand till den som har en mycket hög risk att komma i kontakt med hiv genom att inte använda kondom vid sex med personer med obehandlad hiv. Hiv överförs inte från en partner med välkontrollerad infektion.

  Du bör även överväga PrEP om du:

  • ofta har sex utan kondom med tillfälliga partners.
  • inte känner till om din partner har hiv eller ej men vet att din partner har ökad risk för hiv (ex. injicerar droger, har flera olika sexpartner etc)
  • de senaste åren har haft andra sexuellt överförbara sjukdomar, speciell då syfilis eller anal klamydia / gonorre.

  Du kan göra en egen riskbedömning i sista delen av denna information.

  Hur väl skyddar PrEP?

  Skyddseffekten av PrEP har undersökts i flera stora studier bland män som har sex med män (MSM), män som har sex med kvinnor och bland kvinnor som har sex med män. Alla studier visade att PrEP minskar risken för att bli smittad med hiv. Bland MSM var risken att smittas med hiv 44% lägre bland de som tog PrEP jämfört med de som istället för läkemedel fick placebo (sockerpiller). 44% var en genomsnittlig siffra och inkluderade både de som tog PrEP dagligen och de som inte var lika följsamma, dvs hoppade över att ta sin tablett vissa dagar.

  Bland de som verkligen tog läkemedel dagligen minskade risken för att smittas med hiv upp till 93%! Bland hiv-negativa kvinnor och män, som levde i en relation med en partner med obehandlad hiv, minskade risken att bli smittad av sin partner ca 90% om PrEP togs dagligen.

  Är det förenligt med några risker att använda PrEP?

  I de studier som gjorts hade några av deltagarna problem med orolig mage, nedsatt aptit, illamående och huvudvärk. Dessa besvär var ofta milda och övergående. Inga allvarliga eller livshotande biverkningar har observerats i dessa studier men det finns andra rapporter som visar viss risk för mer allvarliga biverkningar i form av påverkan på njurar och skelett.

  Det är mycket viktigt att du inte har hiv när du startar PrEP.  Att ta PrEP under pågående hiv-infektion innebär mycket hög risk för att hiv blir resistent mot flera läkemedel.

  Hur kan jag få börja med PrEP?

  Om du upplever att du har hög risk att smittas av hiv skall du anmäla dig till vår kölista för att diskutera PrEP med läkare på vår mottagning. Om Vi kommer fram till att PrEP skulle kunna minska din risk för hiv behöver du genomgå en hälsoundersökning som inkluderar blodprov för hiv (ej snabbsvarstest), prov för andra sexuell överförbara infektioner inklusive hepatit B. Du måste även lämna blod- och urinprov som kontrollerar din lever- och njurfunktion. Om dessa prover visar att PrEP sannolikt är säkert att använda för dig kan du få recept på läkemedel för 3 månaders förbrukning.

  Nytt recept på PrEP kan endast erhållas i samband med personliga besök på mottagningen efter uppvisat negativt hiv-prov. Om du saknar skydd mot hepatit B kommer du att erbjudas kostnadsfri vaccination.

  Hur kan jag flytta över min PrEP-uppföljning från annan förskrivare?

  Du skall då anmäla dig till vår kölista för läkarbedömning. Observera att vi just nu har flera veckors väntetid innan du kan få läkartid. Den läkare som tidigare förskrivit PrEP till dig måste ansvara för denna förskrivning tills vi har möjlighet att ta över behandlingsansvaret.

  Hur ofta behöver jag komma på kontroll när jag står på PrEP?

  Om du står på PrEP, kontinuerligt eller ”on demand”, måste du komma på regelbundna besök på mottagningen.

  Inledningsvis en månad efter PrEP-start och därefter var 3:e månad. Du kommer att få rådgivning gällande ”säker sex”, upprepade blodprov för hiv och prov för andra sexuellt överförbara sjukdomar kommer att tas inklusive prover som visar att din kropp tål medicineringen.

  Alla besök i samband med PrEP måste förbokas. Du debiteras om du uteblir från förbokade besök.Vi kan inte hjälpa dig med PrEP i samband med drop in -mottagning.

  Kan jag sluta använda kondom när jag tar PrEP?

  Du bör inte sluta använda kondom när du tar PreP. Skyddet mot hiv är inte 100%. PrEP skyddar inte heller mot andra sexuell överförbara sjukdomar vilket kondom gör.

  Hur länge behöver jag ta PrEP?

  Du bör diskutera denna fråga med oss på Venhälsan. Skäl för att sluta ta PrEP kan vara att din risk för att smittas med hiv har minskat, att du ofta missar att ta din medicinering dagligen, att andra sätt att skydda dig mot hiv fungerar bättre, att du får biverkningar av PrEP som inverkar på ditt dagliga liv eller att blodprover visar att din kropp inte tolererar medicineringen.

  Hur mycket kostar PrEP?

  Läkemedel för PrEP betalas inom ramen för ”högkostnadsskyddet” Detta innebär att den totala kostnaden för alla dina receptbelagda läkemedel (inklusive PrEP) är max 2250 SEK/ år. Är du inte mantalsskriven i Sverige måste du betala hela kostnaden själv.

 • Dokument

 • Andra mottagningar där du kan testa dig