Embolisering
Information till dig som ska genomgå embolisering
Med embolisering menas att man täpper till kärl till livmodern eller äggstockar. Du har tillsammans med din gynekolog gått igenom olika behandlingsalternativen och kommit fram till att embolisering är det mest lämpliga valet. Embolisering av myom kan vara ett smärtsamt ingrepp medan embolisering av åderbråck är alls är lika smärtsamt. Rutinerna vid de bägge ingreppen är desamma. Förberedelser görs på gynekologisk avdelning och ingreppet görs på röntgenavdelningen.
Syftet med behandlingen är att:
- Minska storleken på de myom du har och därmed dina tryckbesvär
och/eller blödningsbesvär - Minska de åderbråck du har i kärlen kring din livmoder och dina äggstockar och på det sättet minska din smärta och tyngdkänsla från lilla
bäckenet. (så kallat pelvic congestion syndrom)
Så här går det till
Tidigt på morgonen kl 06.30 är du välkommen till avdelningen. Då kommer du få smärtstillande tabletter och en plastslang i ett blodkärl i armen. Du får en kateter i urinblåsan då ingreppet ibland kan ta några timmar och då behöver du vara sängliggande hela tiden. Katetern tas bort när du är åter på avdelningen.
Ingreppet görs på förmiddagen på vår röntgenavdelning av röntgenläkare.
Har du ont kommer du vid behov få smärtstillande läkemedel och ibland också lugnande läkemedel direkt i blodet via din plastslang i armen. Detta gäller främst vid embolisering av myom och då närvarar en narkossjuksköterska.
Insticksstället för ingreppet är i ett blodkärl i ljumsken. Först får du lokalbedövning och sedan förs en tunn slang in till blodkärlen till livmodern eller till vener kring äggstockar. Stoppande partiklar läggs in via samma slang och det är detta som är själva emboliseringen. Under hela ingreppet görs en så kallad genomlysning (röntgen), så att röntgenläkaren kan se hur blodkärlen går och med hjälp av kontrastvätska kontrollera blodkärlen innan de täpps till.
När du piggnat till efter ingreppet, kunnat fika och gå på toaletten för att kissa kan du åka hem. Efter embolisering av myom kan man ibland ha rejält ont och då får du recept på starka smärtstillande tabletter som du behöver ta de närmaste dagarna efter ingreppet. Enstaka gånger kan man få stanna kvar över natten för fortsatt hjälp med smärtlindring. Vid embolisering av åderbråck kan man ofta gå hem samma dag, då det ej ger kvarvarande smärta efter ingreppet. Planera i förväg hur du tar dig hem från sjukhuset. Du ska inte köra bil själv då du kan vara mycket trött eftersom du fått starka smärtstillande mediciner.
Hemma igen efter ingreppet
Räkna med att vara hemma från arbetet eller studier några dagar, ibland upp till en vecka vid embolisering av åderbråck. Vid embolisering av myom sjukskrivs du två veckor av läkare på avdelningen innan du går hem.
Det är bra att använda binda och undvika tampong om du har mens precis i anslutning till ingreppet. Risken för infektion är mycket liten (mindre än 1%) men det är ändå bra att vara försiktig.
När det gäller embolisering av myom kan du få smärta som vid kraftig mensvärk en tid efter ingreppet. Det pågår en stor inflammatorisk reaktion i din livmoder och du kan därför ibland även få feber i ett antal dagar efter ingreppet. Ibland kan man känna sig influensasjuk med ont i muskler, samt vara rejält trött. Detta är ett förväntat förlopp som är övergående och inget att oroa sig över.
Använd dig av de smärtstillande och febernedsättande tabletter du har fått recept på eller receptfria läkemedel som Alvedon och Ipren för att må så bra som möjligt. Tilltagande smärtor efter operationen, hög feber eller riklig blödning kan vara tecken på komplikation efter din operation men det kan också vara normal reaktion. Funderar du över ditt hälsotillstånd så bör du kontakta oss för bedömning.
Sjukskrivning
Du som genomgått embolisering av myom sjukskrivs i två veckor av läkare på vårdavdelningen innan hemgång. Du som genomgått embolisering av åderbråck behöver inget sjukintyg från läkare då du inom en vecka kan återgå till ditt arbete eller dina studier.
Resultat av ingreppet
Efter 3–4 månader kallas du på återbesök till gynmottagningen för utvärdering av ingreppet, om inte din läkare gjort upp annan planering för dig, till exempel telefonkontakt eller återbesök till den läkare som skickat remiss.
Kontakt
För akut rådgivning vid misstanke om allvarlig komplikation kontakta gynekologiska akutmottagningen.(Extern länk) Med allvarlig komplikation avser vi mycket hög feber och/eller ökande buksmärtor ett par dygn efter ingreppet.
För övriga, ej akuta frågor, efter din operation: Har du frågor angående sjukskrivning, recept, återbesök eller andra icke brådskande frågor ser vi gärna att du kontaktar oss via www.1177.se.(Extern länk) Du får svar på vardagar inom 24 timmar. Du kan även vardagar under dagtid nå oss på telefon 08-123 612 72 om du har svårigheter att kontakta oss via www.1177.se.(Extern länk) Du kan även vardagar under dagtid nå oss på telefon om du har svårigheter att kontakta oss via www.1177.se.(Extern länk)
- Senast granskad: 16 april 2025