För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor (cookies)
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor (cookies)

Myom i livmodern

Information til dig som ska opereras för myom i livmordern

Myom är en godartad tumör av bindväv och muskelvävnad som sitter inne i livmoderväggen. Själva livmodern består mest av muskelvävnad. 

Myom kan ge besvär med tyngd och tryckkänsla i nedre delen av buken. Ibland kan det även ge en ökad känsla av trängningar om myomet/myomen gör livmodern mycket förstorad. Hos en del orsakar myomen ökad mängd menstruationer.

Det är mycket sällan aktuellt att ta bort myom om du är klar med ditt barnafödande. Istället tar man då bort hela livmodern. Detta beror dels på att risken för blödning är större vid en myomoperation än vid en operation där livmodern tas bort. Dessutom finns en stor risk att nya myom tillkommer igen med tiden.

Syftet med operationen är att ta bort de myom i livmoderväggen som ger dig dina besvär. 

Hur går operationen till 

Operationen görs alltid i narkos. Det betyder att du är sövd. När man är sövd får man en liten plastslang i halsen. Det gör att du kan känna dig skrovlig i halsen och ha lite halsont dagen efter operation.

Du får även en kateter i urinblåsan under operationen. Denna tas bort på avdelningen så snart du är pigg nog att gå och kissa själv på toaletten. 

Operationen görs med titthålsmetod eller med ett snitt på magen. Det beror på myomens läge, storlek och eventuella tidigare operationer i buken. Vad som gäller för dig går du igenom tillsammans med din opererande gynekolog då din operation planeras.

Med titthål

Gynekologen går in med en kamera via en liten öppning som görs vid naveln. Ytterligare 2–4 små hål till görs för att kunna föra in fler titthålsinstrument i buken och utföra ingreppet. Du får alltså 3–5 små sår på buken som är cirka 1 cm stora. Ibland behöver öppningen vid naveln göras större

Via ett snitt i buken

Oftast läggs ett så kallat ”bikinisnitt”. Det är ett snitt som läggs en liten bit tvärs över magen, där bikinibyxans linning ofta sitter. Ibland kan man behöva lägga snittet från blygdbenet och upp till eller precis ovan naveln istället, men det är väldigt sällan.

Vid operationen öppnar man livmoderväggen och skalar ur myomen. Har du genomgått en titthålsoperation för dina myom kan du oftast gå hem samma dag som du gjort operationen. Du ska ha en vuxen person i sällskap hos dig över natten. Har du blivit opererad med ett snitt på magen behöver du stanna en natt på sjukhuset.

Tiden efter operationen

Alla har ont efter en operation men hur ont man har är väldigt individuellt. Vanliga receptfria smärtlindrande tabletter som Alvedon och Ipren brukar ha mycket god effekt. Ta dessa regelbundet de första veckorna efter din operation! Ofta skriver din läkare ut ett mindre recept på starkare smärtstillande läkemedel som du kan komplettera med vid behov. Det är viktigt att vara bra smärtlindrad för optimal återhämtning.

Ta det lugnt de första dagarna hemma. Du kan promenera på plan mark och gå försiktigt i trappor. Du kan sköta lättare vardagssysslor.

Undvik tunga lyft samt tunga motionspass i 4 veckor.

Du kan duscha som vanligt direkt efter operationen men undvik att bada i 2 veckor. 

Ät som vanligt efter operationen men försök att undvika att bli förstoppad. Märker du att du är trög i magen så vänd dig i första hand till Apoteket för rådgivning. De har många medel för att hålla magen igång.

Stygnen kommer att försvinna av sig själva. Tråden är genomskinlig. Ibland kan man känna en irritation av knuten på tråden som kan sticka upp lite i ena änden av såret. Om du tycker detta irriterar dig så vänder du dig efter 10 dagar till din vårdcentral så kan sköterskan där hjälpa dig att klippa bort tråden. Såren är läkta efter 10 dagar så det är ingen fara att klippa bort trådknuten då. De faller annars bort efter 3-4 veckor om du inte gör någonting alls.

Ofta känner man en liten förhårdnad under såren upp emot 3-6 månader efter operationen. Det är en övergående process i underhudens vävnad.

Plåstren som sitter ovanpå de sydda såren kan du ta bort efter 1 vecka. Byt då till kirurgtejp eller annan typ av tunna förband om du vill fortsätta skydda såret lite. Du gör vad som känns bäst för dig.

För bästa kosmetiska resultat så ska du skydda ärr från direkt solljus i 1 års tid. Slutresultatet av ett ärr ser man efter 1 år. Då är vävnaden helt färdigläkt med nytt pigment. 

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd är beroende av vilken typ av operationsmetod som använts samt vad du har för arbete. Fysiskt tyngre arbete kräver längre sjukskrivning. 

Vid titthålsoperation är sjukskrivningen vanligen 2 veckor. Har du opererats med ett snitt på magen eller har ett tungt arbete blir sjukskrivningen 4 veckor.

Försäkringskassan får direkt av oss en elektronisk kopia på din sjukskrivning. Vi följer Försäkringskassans direktiv för sjukskrivningslängder efter operation.

Du hittar ditt sjukskrivningsintyg på 1177.se, välj tjänsten Mina intyg under rubriken Övriga tjänster. Där kan du läsa, skriva ut och spara ner dina intyg i din dator. Säg gärna till om du behöver en papperskopia också. Vi försöker tänka på miljön och undviker rutinmässig papperskopia.

Uppföljning

Vi har inte rutinmässiga återbesök. Din doktor meddelar om någon särskild uppföljning är tänkt för dig.

Under operationen tas det prover som skickas för undersökning. Den mikroskopiska undersökningen som görs är klar efter cirka 4-6 veckor. Din läkare kontaktar dig förstås om provsvaret skulle vara avvikande på något sätt.

Graviditet och förlossningssätt efter operation för myom i livmoderväggen

Det är bra att vänta minst 3 månader innan du försöker bli gravid efter din operation. Det beror på att livmoderväggen behöver hinna läka ihop ordentligt.

Din opererande läkare pratar med dig om din operation gör att du inte ska föda vaginalt i framtiden. De flesta kan föda vaginalt, men det kan förekomma att ett kejsarsnitt kan behöva planeras in istället.

Det är viktigt att du meddelar din barnmorska, vid eventuell framtida graviditet, att du blivit opererad för myom i livmoderväggen så att den informationen finns i din mödravårdsjournal.

Komplikationer efter ingreppet

Tilltagande smärtor efter operationen, hög feber eller riklig blödning kan vara tecken på komplikation efter din operation och du bör då kontakta oss för en bedömning. (Kom ihåg att en mindre blödning i upp till 3-4 veckor är normalt efter operationen).

Kontakt

För akut rådgivning vid misstanke om allvarlig komplikation tar du kontakt med den gynekologiska akutmottagningen.(Extern länk) Den är öppen dygnet runt.

Med allvarlig komplikation menas:

  • Om du har feber över 38 grader.
  • Om du har kraftig buksmärta som inte lindras med de läkemedel du fått ordinerat.
  • Blödning större än en riklig mens.
  • Illamående där du har svårt att få i dig mat och dryck eller kräks.

Övriga frågor efter din operation

Har du frågor angående sjukskrivning, recept, återbesök eller andra icke brådskande frågor ser vi gärna att du kontaktar oss via 1177.se(Extern länk) i första hand.

Du kan även nå oss dagtid på telefon 08-123 612 72 om du har svårigheter att kontakta oss via www.1177.se.(Extern länk)

  • Senast granskad: 16 april 2025
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..