Hoppa till huvudinnehållet

Sös tar fram egna långärmade skyddsförkläden

Igår kväll, 30 mars, levererade Sös Innovation den första uppsättningen av sina egenproducerade skyddsförkläden med lång ärm till sjukhusets intensivvårdsavdelning och akutmottagning. Under kvällen tillverkades 67 förkläden, vilket gjorde att verksamheterna kunde klara nattens behov.

Det var i mitten på förra veckan som sjukhusets innovationsenhet, Sös Innovation, fick i uppdrag av ledningen att ta fram långärmade skyddsförkläden till vården av covid-19-patienter. Skyddsförkläden som ska användas i situationer där vårdpersonalen riskerar att bli kraftigt kontaminerade.

Efter omvärldsbevakning och idégenerering tog Sös Innovation fram fyra prototyper.

- Vi beslutade att använda den prototyp som låg närmast den funktionalitet som används idag. Med liten annan twist – lite längre, lättare att knyta i midjan och stängd rygg. Den testades på akuten natten till i fredags och fick bra betyg av vårdpersonalen, berättar Pomme van Hoof, tjänstedesigner på Sös Innovation.

Mönstermall och instruktioner för egen produktion av förklädena hittar du längst ner i nyheten.

Sebastian Törnfeldt, Pomme van Hoof och Hanna Turesson Bernehed vid Sös Innovation jobbar med prototyperna.

För att snabbt få fram ett förslag på produkt inventerade Pomme och hennes kollegor vilka material som redan fanns på sjukhuset.

- Plasten kommer från sjukhusets sterilcentral och används till vardags för att täcka vagnar med steriliserade instrument som ska användas i vården.


Minifabrik i sjukhusets personalgym

Nu har Sös Innovation ställt iordning en minifabrik i sjukhusets personalgym, som under corona-utbrottet är stängt för träning. På borden bland hantlar och step-up-brädor ligger högar av plast, inlånade plastsvetsar, saxar och clips. Vikterna från gymmet håller plasten på plats när förklädet ska ritas ut från den stora mönstermallen.

Från och med idag klockan 10 jobbar drygt tio personer från innovationsenheten och sjukhusets administration och märker ut, klipper och limmar.

- Vi kan vara två personer vid varje bord, och vid vart och ett av de fem borden görs ett moment. Vårt mål är att producera 200 förkläden idag, förklarar Pomme.



Clara Chague, Sös Innovation, visar det färdiga skyddsförklädet.


Extern leverantör för större produktion

En som också är involverad i att säkra tillgången på långärmade skyddsförkläden är Lena Lundin, som är servicedirektör på Södersjukhuset.

- Minifabriken blir kvar så länge som behovet finns. Den kan bara bidra med en liten del av sjukhusets behov så arbetet med att identifiera nya leverantörer av produkten är prioriterat. För att vår personal ska ha tillgång till rätt skyddsutrustning så deltar vi i regionens gemensamma arbete med att fördela skyddsutrustning till de vårdgivare som har störst behov.

Se inslag i SVT Stockholm 

SVT Stockholm var och besökte förberedelserna i minifabriken på Sös hälsoteam. Här kan du se inslaget därifrån.

Foton från minifabriken: Torkel Ekqvist, Fotogruppen Sös
Övriga foton: Sös Innovation

 

Ta del av mönstermall och instruktioner för egen produktion

 

Nu finns mönstermallen för skyddsförklädena som pdf, klar för fler att använda. Observera att mönstret är i skala 1:1 så du behöver skriva ut pdf-filen i verklig storlek på ett papper som har storlek 1x4 meter för att det ska bli rätt. Har du inte tillgång till en stor skrivare? Då kan du ladda ner denna bild, projicera den på ett stort pappersark (2m x 2m) och rita av.

När du skrivit ut mönstret – klipp isär det längs den streckade linjen i mitten. Lägg de två mönsterbitarna spegelvänt på varandra, så att förklädet får ett ”skärp” som står ut åt båda hållen. Tejpa ihop de två mönsterbitarna.

 

Här hittar du instruktioner (se bild ovan) på svenska och engelska.

Vilken slags plast ska användas?
Plasten som används på Sös är LD Polyten Prima. Nytillverkad polyten som är 0,035 mm tjock. Återvunnen polyteten kan ge hudirritation och bör därför inte användas.